COVID – 19 Salgınına Dair Güncel Duyurular


  Fransa 20.05.2020 tarihinde güncellendi 

18 Mayıs tarihinde Fransız hükümeti, Ascension ve Pentecost tatillerinde belirtilen yük trafiğine izin vermek için mevcut sürüş yasaklarını kaldırdı.

20 Mayıs saat 16:00 ile 21 Mayıs saat 24:00 arasında ve 31 Mayıs saat 22:00 ile 1 Haziran saat 24:00 arasında, aşağıdaki kategoriler için sürüş yasakları kaldırılmıştır:

· Üretim ve tedarik için gerekli tüm ürün ve malzemeleri içeren gıda (hayvan veya insan tüketimi için), sağlık ürünleri (hayvan veya insan sağlığı için) taşıyan araçlar

· Kamu inşaat işleri için kullanılan malzeme, ürün, ekipman, cihaz, yakıt veya sıvıları taşıyan araçlar (hizmet sektörü, endüstriyel veya ticari binalar ve toplu konutlar için bina veya yenileme faaliyetleri)

· Üretimi ve sağlanması için gerekli tüm ürün ve malzemeleri içeren mamul ürünleri taşıyan araçlar

· Posta işlemleri ile ilgili olarak parsiyel taşıyan araçlar

· Taşınma araçları (taşınma veya yer değiştirme için)

Yasağın kaldırıldığı süre zarfında bu araçların boş olarak dönüşlerine de izin verilmektedir.

Kaynak: AFTRI (Lütfen Tıklayınız)

04.05.2020 tarihinde güncellendi 

Fransız Hükümeti, ağırlığı 7,5 tondan fazla olan yük araçları için bazı sürüş yasaklarını kaldıran çeşitli belgeler yayınlamış olup bu kapsamda takip eden günlerde:

- 3, 7, 8, 9 ve 10 Mayıs tarihlerinde, posta yoluyla parburadaki posta yoluyla koli teslimatında bulunacak araçlar için lütfen tıklayınız;

- 20-21 Mayıs (resmi tatil) ve 30 Mayıs 22:00 - 1 Haziran gece yarısı (resmi tatil) tarihlerinde, taşınma işleminde görevli araçlar için lütfen tıklayınız;

- 7 ila 8 Mayıs ve 20 ila 21 Mayıs tarihlerinde, gıda (insan veya hayvan), hijyen veya tıbbi ürünler (veya bunların geliştirilmesi için gerekli herhangi bir ürün) ve inşaat malzemeleri (herhangi bir genel kamu gereksinimi veya kamu binalarının inşaatı için gerekli ekipman) taşıyan araçlar için lütfen tıklayınız.

Kaynak: AFTRI (Lütfen tıklayınız)

24.04.2020 tarihinde güncellendi 

23 Nisan tarihinde APRR, Fransa'da kamyon sürücülerine açık olan bazı dinlenme alanlarının faaliyetleri hakkında güncellemeler ve detaylar sağladı (Tablo için tıklayınız).  Ayrıntılara ayrıca ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Koronavirüs salgını nedeni ile sürücülerin sürüş ve dinlenme sürelerindeki toleranslar  ile hafta sonu ve tatil günlerinde getirilen sürüş serbestisi 20 Nisan tarihinde biterek ve normal kurallar uygulanmaya başlanmıştır.

Kaynak: AFTRI  (Lütfen Tıklayınız)

09.04.2020 tarihinde güncellendi

7 Nisan tarihinde, Fransa İçişleri Bakanlığı, insanların uluslararası hareketlerini gerekçelendirmek üzere kullanması gereken ek bir sertifika yayınlamış olup sertifikanın üç tipi (hangi seyahat türüne göre kullanılacağına göre) bulunmaktadır. Sertifikanın üç varyasyonu aşağıdaki durumları kapsar ve buradan indirilebilir:

- Fransa anakarasından Fransız denizaşırı bölgelerine seyahat,

- Yurt dışından Fransa anakarasına seyahat,

- Yurtdışından Fransız denizaşırı bölgelerine seyahat,

Ulusal dernekler ve yetkili makamlarla yapılan kapsamlı tartışmaların ardından, IRU, şirketlerden yukarıdaki sertifikalardan birine ek olarak sürücülerinde; herhangi bir hareketi kanıtlayan belge (“attestation de déplacement”) ve profesyoneller için sertifikayı (“Justificatif de déplacement professionnel”) bulundurmasını tavsiye eder. Formlar yukarıdaki köprüye tıklayarak hem Fransızca hem de İngilizce olarak indirilebilir. İşlemlere başlamadan önce sürücüye usulüne uygun olarak doldurulmuş formlar verilmelidir; sürücü onları sınırda sunmalıdır.

Sertifikalar üzerindeki kontrollerin 8 Nisan tarihi saat 00:00 itibariyle başladığı ifade edildi.

Not: 10 Nisan 2020 tarihinde IRU tarafından iletilen bilgiye istinaden, Fransa otoriteleri, uluslararası profesyonel sürücülerin Avrupa Komisyonu'nun belirlediği yeşil hatlar kapsamında sunmakla yükümlendirdiği firma görevlendirme yazısını kullanmalarına izin verdiğini iletmiştir (Şablona ulaşmak için lütfen tıklayınız).

Kaynak: FNTR, AFTRI (Lütfen tıklayınız)

23.03.2020 tarihinde güncellendi

Fransız Hükümeti tarafından açık olan ve çeşitli hizmetleri sunan servis istasyonlarını bildirmek üzere bir harita yayınlanmıştır. Bu harita aynı zamanda araçlar için hangi teknik servislerin açık olduğu hakkında da bilgi vermektedir.

Ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: AFTRI

23.03.2020 tarihinde güncellendi

20 Mart'ta yayınlanan kararnamaye istinaden (Lütfen tıklayınız), IRU tarafından temin edinilen resmi yanıt ve Fransız muadil derneklerinden alınan onayları takiben, Fransa'da gerçekleştirilen taşımalarda, minimum bir metre kuralına uyulduğu takdirde, tır kabininde iki sürücüden oluşan bir mürettebata izin verildiği duyurulmaktadır (ancak üç kişilik bir mürettebata izin verilmemektedir).

Kaynak: AFTRI ve FNTR (Lütfen tıklayınız)

--

 Norveç - 20.05.2020 tarihinde güncellendi 

14 Mayıs'tan itibaren, Norveç'te sürüş ve dinlenme süresi kurallarının gevşetilmesi uygulaması sona ermiştir. Norveç'te faaliyet gösteren sürücüler sürüş ve dinlenme hususlarında orijinal hükümlere uymalıdır.

20.05.2020 tarihinde güncellendi

Koronavirüsün yayılmasını azaltmak amacıyla (Covid-19), Norveç sınır kontrol önlemleri 15 Mayıs'tan sonra 90 gün boyunca genişletileceği açıklanmıştır.

Mevcut tedbirler arasında, sınırlardan geçen kişilerin kontrol edilmesi adına polis ve askeri çalışanların sınır istasyonlarında görevlendirilmesi yer almaktadır.

Tır şoförleri için sınırı geçerken pasaportlarının ve ehliyetlerinin hazır bulundurulması önemlidir.

Kaynak: NLF (Lütfen tıklayınız)

26.03.2020 tarihinde güncellendi

Norveç ve komşu ülkeler arasındaki sınır geçişlerindeki mevcut durum detaylandırılmıştır.

- Norveç'e ve Norveç'ten yük taşımacılığı hiçbir şekilde sınırlandırılmamıştır.
- Norveç sınır kapılarında fazladan yoğunluk bildirilmemiştir.
- Standart gümrük prosedürlerine ek olarak, sınır kontrolü polis ve ordu temsilcileri tarafından sürücülerin kimliği (pasaport, ehliyet vb.) kontrol edilmektedir.

Kaynak: NLA 

--

 Çekya ??20.05.2020 tarihinde güncellendi 

Acil durumun 17 Mayıs tarihinde sona ermesinin ardından, 18 Mayıs'tan itibaren Çekya'daki hafta sonu ve tatil amaçlı sürüş yasaklarının tamamı, ağırlığı 7,5 tondan fazla olan kamyonlar ve kombinasyon araçları ile ağırlığı 3,5 tonu geçen kamyonlar ve römorklu özel araçlar için yeniden uygulanmaya başlandı.

Kaynak: CESMAD

13.05.2020 tarihinde güncellendi

11 Mayıs tarihinde saat 00:00'dan itibaren Çek sınırlarında yeni kurallar yürürlüğe girmiş olup  tüm yabancı uyruklu kişilerin giriş yapması yasaklanmıştır; daimi ikamet iznine sahip yabancılar, 90 günden fazla geçici ikamet iznine sahip yabancılar ve uluslararası taşımacılıkta çalışanlar bu hükümden muaftır.

“Uluslararası taşımacılıkta çalışan insanlar” tanımında aşağıdaki kategoriler yer alır ve muafiyetten yararlanır:

· Kamyon şoförleri (şoför yardımcıları şoför olarak kabul edilmez, bu nedenle muafiyet onlar için geçerli değildir)

· Otobüs şoförleri (özellikle geri dönüş otobüslerini kullananlar)

· Yol yöneticilerinin araç ekipleri

· Uçak mürettebatı

· Tren sürücüleri, tren ekipleri ve taşıma denetçileri

· Gemi kaptanları ve yük gemisi mürettebatı

· Yukarıdaki kategorilerden birini iş yerlerine gidişte ve dönüşte taşıyan 9 yolcuya kadar olan araçların sürücüleri ve ilişkili boş yolculuklar. Sürücü, taşıdığı kişilerle aynı şirkette istihdam edilmelidir.

· Belirli koşullara tabi olarak 9 yolcuya kadar olan araçların üçüncü parti sürücüleri

· Gabari dışı yük taşımacılığına eşlik eden araçlar (destekleyici belgeler, taşıyıcı veya nakliyeden sorumlu kuruluş tarafından sağlanmalıdır)

Metnin tamamına ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: CESMAD

29.04.2020 tarihinde güncellendi  

29 Nisan tarihinde Çek hükümeti ülkedeki olağanüstü hali 17 Mayıs 2020 tarihine kadar uzattı. Buna göre sürüş kısıtlamalarından muafiyetleri de uzatıldı.

Kaynak: CESMAD (Lütfen tıklayınız)

14.04.2020 tarihinde güncellendi  

Çek Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından yabancı uyruklu kişilerin ülkeye girişine izin verilmemesi kararı kapsamında uluslararası karayolu taşımacılığında görev alan şoförlerin istisna tutulmasına ilişkin bugün (14.04) itibariyle yayınlanan yazıya ve detaylarına ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: CESMAD Bohemia (Lütfen tıklayınız)

13.03.2020 tarihinde güncellendi 

Vize başvuruları kabul edilmemektedir!

Ulusal hükümet sınırlarda kontrollere başlamaya karar verdi. Gümrükler ve itfaiyeciler koronavirüs broşürlerini sürücülere dağıtmada katkıda bulunmakta ve rasgele yolcuların ateşi ölçülmektedir. Ölçüm için insanlar görsel duruma göre seçilir.

Taşımacılık için özel kısıtlama yoktur. 

Kaynak: CESMAD Bohemia

--

 İtalya –  ??20.05.2020 tarihinde güncellendi 

İtalya'da yayınlanan 17 Mayıs tarihli Kararname kapsamında, İtalya'da kayıtlı ofisi bulunmayan personel için geçmişte yer alan ve sürücülerin 72 saat içinde (gerekli durumlarda 48 saat daha uzatılması mümküdür) ülkeyi terk etmeleri yönünde yapılan düzenlemenin geçerli olduğu, bahse konu kararnamenin 5 inci Maddesi’nin 10. paragrafının (f) bendi ise transit geçenlerin de bu istisnaya dahil olduğunu belirtirken; transit geçişlerde 24 saat içinde (mücbir durumlarda 12 saat daha uzatılmaktadır) ülkeyi terk etme kuralının da hala yürürlükte olduğuna işaret etmekte olduğu görülmüştür.

Kararname linki: https://www.gazzettaufficiale.it/eli/id/2020/05/17/20A02717/sg

Kaynak: Roma Büyükelçiliği

19.05.2020 tarihinde güncellendi 

17 Mayıs tarihinde İtalya Başbakanı tarafından yayınlanan yönetmelik ile 18 Mayıs tarihinden itibaren 14 Haziran 2020'ye kadar geçerli olacak güncellenmiş kararlara yer verildi. 26 Nisan'da yayınlanan kararın yerini alan 17 Mayıs tarihli Başbakanlık Kararnamesi ile; 

- Bölge içi harekete izin verildiği için kişisel beyan formu sadece iki farklı bölge arasında hareket edenler için kullanılmaktadır.

- 17 Mayıs Kararnamesi Madde 5.10.b, sürücülere herhangi bir sınırlama getirilmediğini, yani İtalya'ya yerel sağlık otoritelerine giriş bildirme zorunluluğu olmadığı ve geçmişte yayınlanan beyan formunun artık doldurulması gerekmediği anlamına gelmektedir.

- 14 Mart'ta yayınlanan karayolu taşımacılığı ve lojistik sektörü için protokol hala yürürlüktedir ve 14 Haziran'a kadar uygulanacaktır (17 Mayıs Kararnamesi Ek 14'te sayfa 83-88).

- 2 Haziran'a kadar Sicilya'ya / Sicilya'dan yük taşımacılığı sadece Messina-Tremestieri limanından gerçekleştirilebilir. Sardunya'ya / Sardunya'dan yük taşımacılığı kuralları değişmemiştir.

Kaynak: CONFETRA (Lütfen tıklayınız)

??08.05.2020 tarihinde güncellendi 

Pazar günlerindeki ulusal sürüş yasakları 10 Mayıs ve 17 Mayıs tarihlerinde 7,5 tondan daha ağır yük taşıyan araçlar için kaldırıldı.

İtalya'da uluslararası taşımacılık yapan araçların ise pazar ve tatil sürüş yasakları bir sonraki duyuruya kadar kaldırıldı.

Kaynak: FIAP (Lütfen tıklayınız)

--

 Romanya - ??19.05.2020 tarihinde güncellendi 

15 Mayıs tarihinde Romen makamları “acil durum” statülerinin ulusal düzeyde “uyarı durumuna” düşürüldüğünü doğruladılar.

Sosyal uzaklaşma önlemleri zorunlu olmaya devam etmektedir ve kapalı alanlarda yüz maskeleri giyilmelidir. Çeşitli istisnalar dahilinde Romanya dışındaki tüm vatandaşların ülkeye girişlerinde uygulanan yasak devam etmektedir.

Romanya ile İtalya, İspanya, Fransa, Almanya, Avusturya, Belçika, İsviçre, İngiltere ve Kuzey İrlanda, Hollanda ve Türkiye arasındaki uluslararası yolcu taşımacılığı 1 Haziran 2020'ye kadar askıya alınmıştır.

Karayolu yük taşımacılığına ilişkin mevcut tedbirlerde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

14 Mayıs'ta, DN1 (E60), Ploiesti - Brasov'daki trafik yasağını kaldırdıran ve 7.5t üstü araçlarda uygulanan önlemin süresi dolmuştur.

Kaynak: UNTRR

16.04.2020 tarihinde güncellendi 

14 Nisan tarihinde Romanya Cumhurbaşkanı, olağanüstü hal durumunu 15 Nisan'dan başlayarak 30 gün daha Romanya topraklarında uzattı. Geçmişte yer alan aynı koşullar geçerli olmakta olup Kararname metni için lütfen tıklayınız.

Kaynak: UNTRR

13.04.2020 tarihinde güncellendi

Romanya İçişleri Bakanlığı tarafından 8 numaralı Askeri Direktif yayınlandı (Romence dilindeki belgeye ulaşmak için lütfen tıklayınız). Söz konusu direktif ile olağanüstü hal süresince kısmen/tamamen kapalı kalacak sınır geçiş noktaları (EK1) ile ihracatı yasaklanan/askıya alınan tarımsal gıda ürünlerinin listeleri yer almaktadır (EK2).

Kaynak: UNTRR

UAB tarafından iletilen bilgiye istinaden, Nadlac sınır kapısında (RO-HU) alınan tedbirler kapsamında tıbbi ürünlerin ve bozulabilir gıdaların Bulgaristan'a vaktinde ulaşması adına Calafat ve Giurgiu güzergahlarının tahsis edildiği ifade edilmektedir.

07.04.2020 tarihinde güncellendi

Romanya İçişleri Bakanlığı tarafından, 7 numaralı Askeri Direktif kapsamında kişilerin ve malların karayolu taşımacılığına ilişkin yeni önlemler alınmıştır (Romence ve İngilizce versiyonları için tıklayınız).

- 2,4 tondan ağır yükü bulunan tır şoförlerine hastalık belirtisi göstermedikleri ve kişisel koruyucu malzemeleri bulundurdukları takdirde, Romanya'ya girişlerinde karantina uygulanmamaktadır. Ancak, sürücüler Romanya Ulaştırma, Altyapı ve İletişim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Romanya'da geçirecekleri süre zarfında bulunacakları yerlere dair bilgi ve iletişim numaralarını içeren bir formu Romen makamlarına bildirmekle yükümlüdürler.

- Romanya'ya girdikten sonra işveren tarafından imzalanmış çalışan sertifikası sunmaları gerekmektedir (lütfen tıklayınız).

- Romanya'dan transit geçiş yapacak tır şoförleri, hastalık belirtisi göstermedikleri ve aşağıdaki şartları karşıladıkları takdirde, bir sağlık bildirim formu doldurmadan ülkede seyahat edebilmektedirler.

a) Rotadan sapmadan sadece Romanya makamlarının belirlediği transit koridorları ve sınır geçişlerini kullanmak (Bahse konu güzergaha ulaşmak için lütfen tıklayınız),
b) Romanya'yı geçiş süresinin konaklama dahil 48 saatin altında olması,
c) Araçların sadece Romen makamlarının belirlediği transit koridorlarındaki park yerlerini kullanması.

Not: Bu durumda, Romanya Karayolu Taşımacılığı Kontrol Müfettişliği, profesyonel sürücülerin ayrıca  Avrupa Komisyonu'nun belirlediği yeşil hatlar kapsamında sunmakla yükümlendirdiği firma görevlendirme yazısına da sahip olunması gerektiğini doğrulamıştır (Şablona ulaşmak için lütfen tıklayınız).

- Yukarıdaki şartlar karşılanmadığı takdirde, araç sürücüsü masrafları kendisi tarafından karşılanmak kaydıyla 14 günlük karantina uygulamasına tabii tutulacaktır.
- Sürücüler Romanya'ya girişlerinde Romen makamlarınca sağlanacak özel bir etiketi (sticker) araca yapıştırmakla yükümlüdür. Sürücüler ayrıca Romanya Ulaştırma, Altyapı ve İletişim Bakanlığı tarafından hazırlanan transit formunu taşımalıdırlar.  

Kaynak: Bükreş Büyükelçiliği (Lütfen tıklayınız) & UNTRR

03.04.2020 tarihinde güncellendi

Romanya tarafından, 2 Nisan 2020 tarihi saat 13.00'den itibaren Türkiye'nin kırmızı bölgede tanımlandığı belirtilmiştir.

Bu tarihten itibaren Türkiye'den Romanya'ya gidenlerin 14 gün boyunca Romanya devleti tarafından kurumsal karantinaya alınacağı, ANCAK Romanya Hudut Polisliğinden alınan bilgilere istinaden mal taşımacılığında kırmızı bölge düzenlemesinin uygulanmadığı bilgisi edinilmiştir. Bu kapsamda, Türk tır sürücüleri için yeni bir durum şimdilik bulunmamakta olup bu düzenlemenin mal taşımacılığı yapmayan araçlar için uygulandığı ifade edilmiştir.

Kaynak: Bükreş Ticaret Müşavirliği

 01.04.2020 tarihinde güncellendi

Bükreş Ticaret Müşavirliği tarafından Romanya Ulaştırma Bakanlığı'ndan alınan bilgiye istinaden 31 Mart tarihinde yürürlüğe giren önlemlere ilişkin;

1) Türk TIR'ları normal (bilindiği şartlarda) ulaşım sağlamaktadır.

2) Türk şoförü olan Romen plakalı Tırlar karantina/izolasyoana girmemektedir (Vatandaşlık dikkate alınmaktadır).

3) Romanya'da ikameti olan Türk şoförleri yeni iş imkanı çıkana kadar izolasyonu seçeceklerdir (şoför sayısı az olması nedeniyle).

Kaynak: Bükreş Ticaret Müşavirliği

31.03.2020 tarihinde güncellendi

Romanya Ulaştırma Bakanlığı, web sitesi üzerinden sınır kapılarındaki güncel trafik durumunu yayınlamaktadır. Güncellenen sınır bekleme sürelerine ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: UNTRR

30.03.2020 tarihinde güncellendi 

Romanya İçişleri Bakanlığı tarafından 31 Mart 2020'de yürürlüğe girecek yeni önlemler açıklanmıştır. Konuya ilişkin Bükreş Ticaret Müşavirliği tarafından ayrıca iletilen bilgi notuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Karar uyarınca;

4.Madde – 2,4 Ton üzerindeki eşya taşıma araçlarının şoförleri ülkeye girişlerinde ailelerinin korunması için, 14 günü aşmayacak şekilde COVID-19’dan korunmak amacıyla aşağıda belirtilen yöntemleri kullanarak karantina/izolasyon şeklini seçebilirler (Lütfen tıklayınız):

a) İşveren tarafından temin edilen alanlarda karantina;

b) Yaşadığı kişi/ailesi ile birlikte izolasyon veya tek başına yaşaması halinde izolasyon;

c) Karantina masraflarını karşılamak üzere, kamu makamlarınca ayarlanan alanlarda, talep üzerine karantina.

(2) 2,4 Ton üzerindeki eşya taşıma araçlarının şoförleri 1.Bendde yer alan şekillerden birisini seçmek üzere anılan 3 karantina/izolasyon şeklinden birini seçerek, sorumluluk kendilerine ait olmak üzere beyanname vereceklerdir.

(3) 1. ve 2. bend hükümleri aynı şekilde uçak pilotları ile gemi  personeline de uygulanmaktadır.

(4) İşbu tedbir 31 Mart 2020 tarihinden itibaren uygulanacaktır.

13.Madde. 1-5 Maddelerinde yer alan tedbirlere riayet edilmemesi  halinde, 1/1999 Sayılı Acil Hükümet Kararının 27.maddesinde yer alan hükümler çerçevesinde disiplin, medeni, para cezası veya cezai sorumluluk hükümleri uygulanacaktır.

Kaynak: Bükreş Ticaret Müşavirliği

26.03.2020 tarihinde güncellendi 

Bükreş Büyükelçiliğimiz tarafından hazırlanan güncel Bilgi Notu için lütfen tıklayınız.

26.03.2020 tarihinde güncellendi

Romanya İçişleri Bakanlığı tarafından 24 Mart 2020 tarihinde aşağıdaki yeni önlemleri açıkladı:.

Romanya'daki geçiş transit koridorları

Avrupa Komisyonu'nun talebi sonucu Romanya aşağıdaki transit koridorları oluşturdu (harita için tıklayınız):

Koridor 1

· Alternatif 1: Nadlac (sınır kapısı) - Arad - Temeşvar - Lugoj - Ilia - Deva - Simeria - Sebe? - Sibiu - Râmnicu Vâlcea - Pite?ti - Bükreş - Giurgiu (sınır kapısı).

· Alternatif 2: Bor? (sınır kapısı) - Oradea - Cluj Napoca - Alba Iulia - Sebe? - Sibiu - Râmnicu Vâlcea - Pite?ti - Bükreş - Giurgiu (sınır kapısı).

· Bükreş'ten Köstence A2'ye ek koridor.

Koridor 2

· Giurgiu (sınır kapısı) - Bucure?ti - Urziceni - Buzãu - Foc?ani - Bacãu - Suceava - Siret (sınır kapısı).

Koridor 3

· Nadlac (sınır kapısı) - Arad - Temeşvar - Lugoj - Caransebe? - Or?ova - Drobeta Turnu Severin - ?imian - Maglavit - Calafat (sınır kapısı).

Koridor 4

· Moravi?a (sınır geçiş noktası) - Temeşvar - Arad - Oradea - Satu Mare - Halmeu (sınır geçiş noktası).

Koridor 5

· Nãdlac (sınır geçiş noktası) - Arad - Temeşvar - Lugoj - Ilia - Deva - Simeria - Sebe? - Sibiu - Bra?ov - Târgu Secuiesc - Lep?a - Foc?ani - Tesila - Tecuci - Bârlad - Hu?i - Albi?a (sınır kapısı).

Romanya Ulaştırma Bakanlığı, tarafından yayınlanan bilgilere istinaden (25.03.2020), Macaristan ve Bulgaristan ile sınır kapılarında uzun kamyon kuyrukları ve uzun bekleme süreleri bulunmaktadır.

Kaynak: UNTRR

Güncellenme Tarihi: 19.03.2020

Romanya Cumhurbaşkanı 16 Mart 2020 Pazartesi günü, COVID-19'un yayılmasını sınırlamak için 30 günlük olağanüstü hal ilan edildi.

Ek önlemler de alınmıştır:
- En az 500 onaylı COVID-19 vakasının bulunduğu ülkelerden (WHO listesine göre) Romanya'ya giren herkes karantina veya izolasyon altına alınacaktır. Romanya makamlarına göre kırmızı bölgeler: Çin - Hubei bölgesi, İtalya, Kore Cumhuriyeti - Daegu Şehri ve Chengdu bölgesi, İran - yukarıda belirtilen bölgelerden gelen kişiler 14 gün karantinaya alınacaktır.

- Aşağıdaki ülkelerden gelen (500'den fazla onaylanmış COVID-19 vakası bulunan) kişiler evde14 gün boyunca izole geçirecektir: Avustralya, Avusturya, Belçika, Kanada, Kore Cumhuriyeti, Danimarka, İsviçre, Fransa, Almanya, Japonya , İngiltere, Malezya, Norveç, Hollanda, Çin, İspanya, Amerika Birleşik Devletleri, İsveç.
- Restoranlar, oteller, kafeler ve barlar kapalıdır.
- İspanya'ya ve İspanya'dan tüm uçuşlar, Romanya'nın tüm havaalanlarında 14 gün süreyle askıya alınmaktadır. Bu karar, Romanya saatiyle 18.03.2020, 20:00 tarihinde yürürlüğe girmektedir.
- Romanya'nın İtalya'ya ve İtalya'dan uçuşları durdurma kararı 23 Mart 2020 tarihinden itibaren 14 gün daha uzatıldı.
- İtalya’ya/’dan  Romanya'ya/’dan düzenlenen yolcu taşımaları için, tüm düzenli yolcu servisler ve özel/geçici düzenlenen servisler Romanya saatiyle 10.03.2020- 12.00' dan 31.03.2020 – 12.00’a kadar askıya alındı.

İstisnalar:
- Ulusal yük ve yolcu taşımacılığı,
- Uluslararası karayolu yük taşımacılığı,
- "Kırmızı bölgelerden" veya "sarı bölgelerden" gelen veya bu noktalardan geçen 3.5t üzeri yük yaşıyan taşıtların sürücüleri, sınır geçiş noktasında COVID-19 ile ilişkili semptomlar göstermezlerse karantinaya veya izolasyon önlemlerine tabi değildir. Tüm kişiler Romanya'ya girmek form doldurmak zorundadır. Form şablonlarına ulaşmak için LÜTFEN TIKLAYINIZ.
- 3.5t üzeri yük taşıtlarının sürücüleri, sınır geçiş noktalarında; dezenfektan, eldivenler, yüz maskeleri gibi kişisel korunma araçları kullanma ve bunlara sahip olmakla yükümlü olup seyahat güzergahını kanıtlayan belgeleri sunmalıdır.

Aşağıdaki sınır geçiş noktaları kapatıldı:
- Macaristan ile sınır geçiş noktaları: Turnu, Sacuieni, Salonta ve Valea lui Mihai.
- Ukrayna ile sınır geçiş noktası: Sighet.
- Bulgaristan ile sınır geçiş noktaları: Negru Voda, Lipnita, Dobromir, Zimnicea, Turnu Magurele ve Bechet.
- Moldova ile sınır geçiş noktaları: Radauti, Prut ve Oancea.
- 12 Mart 2020 Perşembe günü, Sırp makamları Romanya ile aşağıdaki sınır geçiş noktalarını tek taraflı olarak kapattılar: Portile de Fier 2, Moldova Noua, Foieni, Lunga, Vâlcani, Drobeta Turnu Severin ve Naidaş.
Trafik hacminden dolayı, sınırlardaki bekleme süreleri önemli ölçüde daha uzun olacaktır. Güncellenen sınır bekleme sürelerine ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: UNTRR (Lütfen tıklayınız)

--

 Avusturya –  ?19.05.2020 tarihinde güncellendi 

18 Mayıs tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 7,5 ton üzeri kamyonlar ile römorklu kamyonlar için hafta sonu ve tatil sürüş yasakları yeniden uygulanmaya başlandı.

Kaynak: AISÖ (Lütfen tıklayınız)

06.05.2020 tarihinde güncellendi 

Avusturya Hükümeti 6 Mayıs tarihinde, İtalya, İsviçre, Lihtenştayn ve Almanya ile sınır kapılarındaki kontrolleri 31 Mayıs'a kadar uzattı.

Lütfen tıklayınız.

Avusturya sınırındaki kontrollerin uzatılmasıyla ilgili son güncellemelerin ardından AISÖ, Avusturya'daki mevcut durum hakkında daha fazla ayrıntı sağlamıştır.

İtalya sınırındaki daha küçük sınır kapıları kapalıdır. Açık sınır kapıları: Brenner, Sillian, Reschenpass ve Thörl-Maglern. Trafik burada web kameraları üzerinden izlenebilir.

İsviçre sınırında aşağıdaki sınır kapıları açık:

Tirol - Pfunds (Mallar / yolcu trafiği)
Vorarlberg - Mäder (Mallar / yolcu trafiği
Vorarlberg - Lustenau (Mallar / yolcu trafiği)
Vorarlberg - Hohenems (Mallar / yolcu trafiği)
Vorarlberg - Wohlfurt (Mal trafiği)

Macaristan sınırında trafik, buradan ve web kameraları üzerinden izlenebilir.

Slovakya sınırında, aşağıdaki sınır kapıları mal taşımacılığına açıktır.

Kittsee - Bratislava / Jarovce
Hohenau - Moravský Svätý Ján (05:00 - 24:00 arasında 7,5 tona kadar kamyonlar)

Çekya sınırında, sürücüler ve şirketlere, uygun güvenlik mesafeleri (1m), maskeler ve genel COVID-19 davranış kurallarına uyulması şartıyla, çift sürücüye izin verilebilmektedir. Halka açık yerlerde maske takmak zorunludur (servis istasyonları, tuvalet tesisleri, benzin istasyonları - içeride).

Kaynak: AISÖ

21.04.2020 tarihinde güncellendi 

AISÖ, 21 Nisan tarihinde 7,5 tonu aşan kamyonlar için hafta sonu trafik yasağının 17 Mayıs'a kadar askıya alınacağını doğruladı.

Kaynak: AISÖ

07.04.2020 tarihinde güncellendi  

6 Nisan 2020 tarihinde AISÖ, Avusturya'da 7,5 tondan fazla kamyonlar için hafta sonu ve tatil yasağının 19 Nisan 2020'ye kadar askıya alınacağını doğruladı.

Ancak firmalar, Tirol bölgesinde mevcut olan sektörel sürüş yasaklarının geçerli kalacağı hususuna dikkat edilmelidir.

Kaynak: AISÖ

24.03.2020 tarihinde güncellendi 

Tyrol tarafından Almanca dilinde yayınlanan Yönetmelik kapsamında mevcut tedbirler 12 Nisan 2020 tarihine kadar uzatılmıştır (Lütfen tıklayınız).

Koronavirüsün (COVID-19) daha fazla yayılmasını önlemek için, tüm ulusal bölgede yer alan halka açık alanlara girişler yasaklanmakta ancak tüm belediyeler arasındaki malların serbest dolaşımı ve tedarik zincirinin güvenliği garanti edilmektedir.

Kaynak: AISÖ 

21.03.2020 tarihinde güncellendi 

Avusturya genelinde 7,5 ton üzeri araçlar için haftasonu sürüş yasağı 03.04.2020 tarihine kadar kaldırılmıştır. Bu önlem sınırlardaki bekleme sürelerini azaltmak amacıyla İtalya ve Bavarya ile görüşülerek alınmıştır.
Klingenbach ve Deutschkreutz sınır geçişlerindeki 7,5 ton üzeri araçlar için sürüş yasakları Nickelsdorf sınır geçişindeki yoğunluğu azaltmak amacıyla kaldırılmıştır.

Avusturya Macaristan sınırında Macaristan'dan gelen veya Macaristan'a giden uluslararası yükler için kullanımda olan sınır kapıları:

•    Hegyeshalom / Nickelsdorf.
•    Sopron / Klingenbach (20 Mart saat 05:00'e kadar 7,5 ton üzeri kabul edilecek)
•    Kópháza / Deutschkreutz (20 Mart saat 05:00'e kadar 7,5 ton üzeri araçar kabul edilecek; 23 Mart saat 00:00'e kadar 7,5 ton üzeri Avusturya veya Macar plakalı araçlar kabul edilecek)
•    Rábafüzes / Heiligenkreuz

Avusturya Macaristan sınırında karşılıklı yük taşımacılığında kullanılacak diğer sınır kapıları:

•    Bucsu / Schachendorf.
•    Koszeg / Rattersdorf.
•    Rábafüzes / Heiligenkreuz.

Kaynak: AISÖ (Lütfen tıklayınız)

11.03.2020 tarihinde güncellendi

Koronavirüsüne ilişkin yaşanan son gelişmelerden dolayı, bugün (10.03) Avusturya Federal Hükümeti  yeni önlem paketini açıkladı. Şansölye Sebastian Kurz (AHP), İtalya’dan Avusturya’ya girişlerin sağlık sertifikasına sahip olanlar dışında engelleneceğini açıkladı.

  • İtalya’ya ve İtalya’dan yük taşımacılığı devam edecektir. Sınır kontrolleri uygulanmaya devam edilmektedir. Nakliye firmaları tarafından olası gecikmeler ve beklemelere karşı hazırlıklı olunması önerilmektedir.
  • İtalya sınır geçişinde bulunan Carinthia ve Tyrol bölgelerinde ateş ölçümü yapılmaktadır.

Avusturya Resmi Gazetesi'nde yayımlanan 81 Numaralı Regülasyon uyarınca, Avusturya'ya giriş yapacak kişilerin (transit hariç) SARS-CoV-2 bulundurulmadığına dair sağlık sertifikası bulundurmasının (Almanca, İngilizce veya İtalyanca dilinde, Avusturya'ya girişinden en geç dört gün öncesine kadar) gerektiği ifade edilmektedir.

ÖNEMLİ : Şuan için söz konusu uygulamadan karayolu yük taşımacılığı sektörü etkilenmemektedir, ancak Avusturyalı sağlık otoriteleri tarafından sürücülerin sağlık kontrollerinden geçeceği ifade edilmektedir (87 Numaralı Regülasyon).

Almanca dilindeki 87 numaralı regülasyona ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Almanca dilindeki 81 Numaralı regülasyona ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: AISÖ ve FIAP

--

 Estonya – 15.05.2020 tarihinde güncellendi  

Baltık devletleri olan üç devlet (Estonya, Letonya ve Litvanya) arasındaki serbest dolaşımın 15 Mayıs'ta Estonya, Litvanya ve Letonya sakinleri ve koronavirüs belirtileri göstermemek kaydıyla yasal olarak orada kalan insanlar için geri getirilmesine karar verildi.(Lütfen tıklayınız)

14 Mayıs'tan itibaren Finlandiya vatandaşları için Estonya ile Finlandiya arasında yeni sınır kapısı prosedürleri yürürlüğe girdi. (Lütfen tıklayınız)

Estonya'daki acil durumla ilgili tüm bilgileri paylaşmak için özel bir web sitesi oluşturuldu. Bilgi Estonca, İngilizce ve Rusça dillerinde mevcuttur.

Kaynak: ERAA 

19.03.2020 tarihinde güncellendi 

Hükümet, Schengen iç ve dış sınırlarından geçişleri geçici olarak kısıtlamaya ve Coronavirüsün yayılmasını kontrol altına almak için sınır kontrollerini yeniden uygulamaya karar verdi (COVID-19).
Sadece Estonya vatandaşlarının ve Estonya'da oturma izni (veya oturma hakkı) sahiplerinin yanı sıra ülkede yaşayan aile üyeleri olan yabancı vatandaşların girişlerine izin verilmektedir.
Uluslararası karayolu taşımacılığı muaf tutulmaktadır.
Yabancıların, COVID-19 belirtileri göstermedikleri sürece kendi ülkelerine seyahat ederse Estonya'yı transit geçmelerine izin verilmektedir.Sınır kontrolünde seyahat belgeleri ve tıbbi belirtiler kontrol edilmektedir.Ülkeden çıkışlarda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Sınır kontrolü 17 Mart 2020'de yeniden başlatılmıştır. Sınır geçişinin geçici olarak kısıtlanması bir sonraki duyuruya kadar yürürlükte olacak ve durum iki haftada bir gözden geçirilecektir.

Kaynak: ERAA (Lütfen tıklayınız)

--

 Portekiz - 15.05.2020 tarihinde güncellendi  

3 Mayıs tarihinde Portekiz, 17 Mayıs'a kadar sürecek ve ihtiyaç duyulması halinde her 15 günde bir yenilenebilecek olan evden çıkmama yasağını kolaylaştırmak için yürürlüğe koyduğu planların ilk aşamasına girdi. Sosyal mesafe önlemleri zorunlu olmaya devam etmekte ve sosyal mesafe mümkün olmadığında yüz maskeleri giyilmelidir. Her iki önlem de ortak alanlarda uygulanmalıdır.

Sınırlar 15 Haziran'a kadar insanların hareketine kapalı kalmaktadır. Uluslararası yük taşımacılığı, sınır ötesi işçiler ve acil durum araçları bu önlemden muaftır, ancak aşağıdaki sınır kapılarını kullanmaları gerekmektedir: Quintanilha, Tui, Vilar Formoso, Elvas, Castro Marim, Vila Verde de Raia (Chaves), Monfortinho (Castelo Branco), Marvão (Portalegre) ve Vila Verde de Ficalho (Beja).

Otoyolları kullanan kişiler servis istasyonlarının ve dinlenme alanlarının durumu ile etkinliğini kontrol etmek üzere linkten faydalanabilir: https://covid-19-en-imt-ip.hub.arcgis.com/

Kaynak: ANTRAM

15.04.2020 tarihinde güncellendi

Bakanlar Kurulu 9 Nisan tarihinde aldığı karar ile olağanüstü halin 14 Mayıs saat 00:00'a kadar uzatılmasını onayladı.

Bu süre zarfında sınır kapıları insan geçişlerine kapalı kalacak olup uluslararası yük taşımacılığı kısıtlamalardan muaftır. Bununla birlikte, İspanya ile sadece belirli sınır kapıları açık kalacaktır: Quintanilha, Tui, Vilar Formoso, Elvas, Castro Marim, Vila Verde de Raia (Chaves), Monfortinho (Castelo Branco), Marvão (Portalegre) ve Vila Verde de Ficalho (Beja).

Kaynak: ANTRAM

08.04.2020 tarihinde güncellendi 

3 Nisan tarihinde Portekiz Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, yürürlükte olan tedbirlerin son uygulama tarihini uzatan yeni bir kararname açıkladı; bu kapsamda alınan önlemler 17 Nisan 2020 tarihine kadar geçerli olacaktır.

İç sınırlar karayolu trafiğine kapalı kalacak olup uluslararası yük taşımacılığı bu kısıtlamadan muaftır. Bununla birlikte, İspanya ile sadece büyük sınır geçişleri açık kalacaktır: Quintanilha, Tui, Vilar Formoso, Elvas, Castro Marim, Vila Verde de Raia (Chaves), Monfortinho (Castelo Branco), Marvão (Portalegre) ve Vila Verde de Ficalho (Beja) .

Uluslararası mallara ve yük taşımacılığına, yürütülen hizmet türüne veya taşınan mal türüne bakılmaksızın izin verilir. Bununla birlikte, sürücüler virüsün yayılmasını önlemek için belirlenen hijyen ve sıhhi şartlara uymalıdır.

Paskalya döneminde, profesyonel sürücülerin işverenleri tarafından sürücünün nakliye işlemi gerçekleştirdiğini doğrulayan bir beyanı olmalıdır. Bildirge, bu Paskalya döneminde insanların zorunlu olmayan hareketlerini önlemeyi amaçlamaktadır. Forma ulaşmak için lütfen tıklayınız. Söz konusu belgeyi taşıma yükümlülüğü 9 Nisan'da saat 00: 00'dan 13 Nisan'da saay 24: 00'a kadar yürürlükte olacaktır. Bu süre zarfında, insanların hareketine sadece profesyonel nedenlerle (yük taşımacılığı sürücüleri dahil) veya özel ihtiyaçlar (hastaneye, eczanelere gitmek veya yiyecek almak için) izin verilecektir.

Kaynak: ANTRAM (Lütfen Tıklayınız)

17.03.2020 tarihinde yayınlandı

Bakanlar Konseyi, 16 Mart'ta Coronavirüs'ün (COVID-19) epidemiyolojik durumuna yanıt vermek için bir dizi tedbiri onayladı. 16 Mart 23:00 ile 15 Nisan 12:00 arasında Portekiz, sınır kontrollerini yeniden güncellemiş olup önlemlerin her 10 günde bir yeniden değerlendirilebilir olduğunu ifade etmiştir.

İç kara sınırlarında karayolu trafiği durdurulmuştur. Uluslararası yük taşımacılığı, sınır ötesi çalışanlar ve acil durum araçları bu kısıtlamadan muaftır. Bununla birlikte, İspanya ile sadece başlıca sınır geçişleri açık kalacaktır: Quintanilha, Tui, Vilar Formoso, Elvas, Castro Marim, Vila Verde de Raia (Chaves), Monfortinho (Castelo Branco), Marvão (Portalegre) ve Vila Verde de Ficalho (Beja) .

Kaynak: ANTRAM

--

 Bulgaristan – 15.05.2020 tarihinde güncellendi  

13 Mayıs tarihinde Bulgar makamları olağanüstü hal durumunu kaldırdı ve 14 Mayıs'tan 14 Haziran'a kadar sürecek olan bir "acil salgın durumu" başlattı.

Tüm yabancı uyruklu kişiler için giriş yasakları devam etmekle birlikte, uluslararası sürücülerle ilgili önlemler hemen hemen aynı olup metne ulaşmak için lütfen tıklayınız (Bulgarca).

Kaynak: AEBTRI

08.05.2020 tarihinde güncellendi  

7 Mayıs tarihinde Bulgar hükümeti aşağıdaki tedbirlerini yürürlüğe koydu:

Bansko kasabasının ve tüm bölgesel merkezlerin tüm giriş ve çıkışlarında başlangıçta kurulan özel kontrol noktaları kaldırıldı. İnsanlar ve sürücüler gecikmeden bu şehirlere serbestçe girip çıkabilirler.

Kapalı kamusal alanlarda yüz maskesi kullanımı zaten zorunludur. Bununla birlikte, halka açık yerlerde bulunan kişilerin ve sürücülerin sosyal mesafeye ve tüm anti-salgın önlemlerine uymaları ve başkalarıyla temasa ihtiyaç duymaları durumunda koruyucu maske takmaları gerekmektedir.

Sınır sağlık yetkilileri Bulgaristan'a giriş yapan Bulgar olmayan sürücülere bilgi notları notlarını vermeyi durdurdu; bu sınır geçiş noktalarında bekleme sürelerini azaltacaktır.

COVID-19 vakası kayıtlı bir ülkeden gelen Bulgar olmayan sürücülerin rejimi şu anda aşağıdaki gibidir:

· Bulgaristan pazarına yönelik malları taşıyan mal taşıtlarının sürücüleri, Bulgaristan Cumhuriyeti topraklarına girmeli, taşınan malları boşaltmalı (ve gerekirse dönüş yolculuğu için malları yüklemeli) ve hemen Bulgaristan Cumhuriyeti topraklarını terk etmelidir.

· Bulgaristan Cumhuriyeti üzerinden transit geçişe sadece Karayolu Altyapı Kurumu tarafından belirlenen güzergahlarda izin verilmektedir.

Bulgaristan Cumhuriyeti topraklarından ayrılma için son tarih, ülkeye girişten itibaren 24 saati geçemez.

Önlemler hemen ve bir sonraki duyuruya kadar geçerlidir.

Kaynak: AEBTRI (Lütfen tıklayınız)

07.05.2020 tarihinde güncellendi  

Sofya Büyükelçiliği, Ticaret Müşavirliği tarafından Bulgaristan'da koronavirüse karşı alınan önlemlerin gevşetildiğine dair bilgi notu yayımlanmıştır. Detaylara ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: Sofya Ticaret Müşavirliği

25.04.2020 tarihinde güncellendi  

Bulgaristan tarafından 13 Mayıs tarihine kadar, açık veya kapalı kamusal alanlarda sürücüler dahil herkes için yüz maskelerinin kullanımını zorunlu kılan yeni bir yükümlülük getirilmiştir.

Ayrıca, sürücülere uygulanan önlemlerde de değişiklik bulunmaktadır. COVID-19 vakası kayıtlı bir ülkeden gelen Bulgar olmayan sürücüler için aşağıdaki rejim uygulanmaktadır:

- Bulgaristan pazarına yönelik malları taşıyan tır sürücüleri Bulgaristan Cumhuriyeti topraklarına girmeli, taşınan malları boşaltmalı ve / veya malları yüklemeli ve hemen Bulgaristan Cumhuriyeti topraklarından ayrılmalıdır; ve

- diğer ülkeler için hedeflenen malları taşıyan tır sürücülerinin, Karayolu Altyapı Ajansı tarafından belirlenen bir rotada Bulgaristan Cumhuriyeti üzerinden transit geçişine izin verilir.

Sınır sağlık yetkilileri, Bulgaristan Cumhuriyeti topraklarından geçen sürücülerden aşağıdakileri belirten Bulgarca bir sağlık talimat formunu doldurmaları talep edilmektedir:

- Bulgaristan Cumhuriyeti topraklarından ayrılmaları gereken tarih ve saat; ve

- çıkmak zorunda oldukları sınır geçiş noktası.

Kaynak: AEBTRI

14.04.2020 tarihinde güncellendi  

Bulgaristan Karayolu Altyapı Ajansı, Bulgaristan Cumhuriyeti'nden karayolu ile geçen mallara tahsis edilen yeşil koridorların interaktif bir haritasını yayınladı. Harita dinlenme alanları ve ilgili park yerlerine ilişkin, sıhhi tesisler, yiyecek satın alma imkanı, internet bağlantısının kullanılabilirliği, aydınlatma, video gözetimi, yakıt istasyonu, en yakın acil durum hizmetleri, soğutmalı kamyonların yakıt ikmali için yuva sayısı vb.bilgileri içermektedir: http://www.api.bg/index.php/en/green-corridors veya https://www.bgtoll.bg/en ulaşabilirsiniz.

Kaynak: AEBTRI

08.04.2020 tarihinde güncellendi 

Bakanları Kurulu Bulgaristan’da engelsiz ürün nakliyatının gerçekleştirileceği sınır kapılarını belirlemiştir. AB yol altyapısı üzerinde ‘yeşil yol’ uygulaması Ulaştırma, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Bakanı Rosen Jelyazkov önerisi üzerine kabul edilmiştir. Bahse konu uygulama Avrupa Komisyonunun 16 Mart 2020 tarihli önerileri ile uyumlu olmaktadır.
Bulgaristan’da ‘Yeşil Koridor’ kapsamında kullanılacak sınır kapıları aşağıdaki gibidir:

Yunanistan sınır kapılar:

  1. Kulata;
  2. Kapitan Petko Voyvoda;
  3. İlinden (yedek).

Romanya:

  1. Vidin;
  2. Rusçuk;
  3. Oryahovo (yedek);
  4. Silistre (yedek).

Sırbistan:

  1. Kalotina.

Türkiye:

  1. Kapitan Andreevo.

Kuzey Makedonya:

  1. Gyueşevo.

Bahse konu sınır kapılarından geçişler 15 dakikayı geçmemesi gerekmektedir (şoförlere uygulanan sağlık kontrolleri dahil) ve yük taşıyan her türlü ağır vasıta araç için açık olmaları gerekmektedir.
Kaynak: https://www.mtitc.government.bg/bg/category/1/opredeleni-sa-granichnite-punktove-prez-koito-shte-preminavat-zelenite-koridori-za-dostavka-na-stoki

Kaynak: Sofya Ticaret Müşavirliği (Lütfen tıklayınız)

Sağlık Bakanı Kiril Ananiev, milletvekillerine hükümetin OHAL’i uzatma önerisini sundu ve gelecek bir kaç haftada Bulgaristan dahil bütün kıtada koronavirüs salgının pik noktasına ulaşmasının beklendiğini vurguladı. Birleşmiş Vatanseverler ve Bulgaristan Sosyalist Partisi sürenin 30 Nisan’a kadar uzatılmasını istedi. Netice itibariyle Bulgaristan Parlamentosu, 47 ret ve 7 çekimser oya karşılık 122  evet oyla OHAL’i 13 Mayıs 2020 tarihine kadar uzattı.
Kaynak: https://www.economic.bg/bg/news/12/ns-prie-na-parvo-chetene-udalzhavaneto-na-izvanrednoto-polozhenie.html  

Kaynak: Sofya Ticaret Müşavirliği (Lütfen tıklayınız)

07.04.2020 tarihinde güncellendi 

Bulgaristan Sağlık Bakanı Kiril Ananiev 06.04.2020 tarihinde ülkeye yabancıların girişlerinin sınırlanmasına ilişkin RD-01-183 nolu Talimatnameyi imzalamıştır. Bu kapsamda Sofya Ticaret Müşavirliğimiz tarafından hazırlanan bilgi notuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Talimatnamede özetle;

  1. Yük taşımacılığı alanında istihdam edilmiş ulaştırma personeli, havayolu mürettebatı ve ihtiyaç duyulduğu durumlarda diğer ulaştırma personeli için aşağıdaki istisnalar getirilmektedir:
    • Bulgaristan’a Covid-19 hastalığı tespit edilmiş ülkeden giriş yapan Bulgar vatandaşı ağır vasıta araç sürücüleri karantina altına alınmaktadır. Bahse konu sürücülere karantina esnasında aşağıdaki haklar tanınmaktadır:
      1. Bulgaristan üzerinden transit geçiş yapmak;
      2. Ağır vasıta aracın kabininde bulunmak;
      3. Ağır vasıta aracı kullanmak;
      4. Ağır vasıta araç ile yükleme-boşaltma faaliyetleri gerçekleştirmek;
      5. Uluslararası nakliyat gerçekleştirdikleri durumlarda karantina süresinin dolmasını beklemeden Bulgaristan Cumhuriyeti sınırlarını terk etmek.
  • Türk vatandaşı ağır vasıta araç sürücülerinin Bulgaristan’a girişleri aşağıdaki şartlar altında sağlanmaktadır:
    • Bulgaristan için yük taşıyan sürücüler Bulgaristan’a girip yükleme-boşaltma faaliyetlerini tamamladıktan sonra derhal Bulgaristan sınırlarını terk etmesi gerekmektedir;
    • Başka bir ülke için yük taşıyan sürücülere Bulgaristan Yol Altyapısı Ajansı tarafından onaylanan transit geçiş güzergahı üzerinden geçmelerine izin verilmektedir.

Bulgaristan üzerinden transit geçiş yapacak sürücülere Bulgaristan Yol Altyapısı Ajansı bünyesinde bulunan TOLL Yönetim Kurumundan tutanak sunulmaktadır. Bahse konu tutanakta aşağıdaki bilgiler yer almaktadır:

  1. Bulgaristan sınırlarının terk edilmesi gerektiği tarih ve saat (Bulgaristan sınırları tutanağın düzenlenmesinden itibaren en fazla 24 saat içinde terk edilmesi gerekmektedir);
  2. Bulgaristan sınırlarının terk edilmesi gerektiği sınır kapısı.

Başka bir ülke için yük taşıyan Türk sürücülerinin Bulgaristan Yol Altyapısı Ajansı tarafından onaylanan transit geçiş güzergahı üzerinden geçip Bulgaristan sınır ülkeleri tarafından uygulanan yasaklardan dolayı ülkeyi terk edememeleri durumunda, sürücülerin (araç ile birlikte) ülkeden çıkışlarını engelleyen yasağın düşmesine kadar bekleyecekleri yerler belirlenmektedir.

Kaynak: Sofya Ticaret Müşavirliği 

02.04.2020 tarihinde güncellendi

Bulgaristan Sağlık Bakanlığı tarafından 20 Mart 2020 tarihinde güncellenen emir kapsamında;

Ayrıca, Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ek bir emre göre, İran İslam Cumhuriyeti'ne kayıtlı ve İran'dan gelen kamyonların girişi ve transit geçişi geçici olarak yasaklanmıştır.

30.03.2020 tarihinden itibaren bir sonraki duyuruya kadar, COVID-19'un yayılması nedeniyle Bulgaristan ile Yunanistan arasındaki “Zlatograd-Thermes” sınır geçiş noktası kapatılmış ve ilgili Yunanistan sınır bölgesinde karantina önlemleri alınmıştır.

Bansko kasabasının ve tüm bölgesel merkezlerin tüm giriş ve çıkışlarında özel kontrol noktaları oluşturulmuştur olup tır sürücülerinin bu kontrol noktalarından geçişlerine izin verilmektedir. Ancak muhtemel gecikmelerin yaşanması beklenmektedir: Blagoevgrad, Burgas, Varna, Veliko Tarnovo, Vidin, Vratsa, Gabrovo, Dobrich, Kırcaali, Kyustendil, Lofça, Montana, Pazardzhik, Pernik, Plevne, Plovdiv, Razgrad, Rusçuk, Silistra, Sliven, Smolyan, Sofya, Stara Zagora, Targovishte, Haskovo, Şumnu ve Yambol.

Kaynak: AEBTRI

25.03.2020 tarihinde güncellendi 

Bulgaristan Sağlık Bakanlığı tarafından 25 Mart tarihinde yayınlanan düzenleme (Lütfen tıklayınız); Ticaret Bakanlığının, Sofya Büyükelçiliğimizin ve Sofya Ticaret Müşavirimizin yoğun girişimleri sonucu tamamen iptal edilmiştir! 

Üyelerimizin dikkatine önemle sunulur.

Kaynak: Sofya Büyükelçiliği

 

20.03.2020 tarihinde güncellendi

19 Mart 2020 tarihinde yayınlanan yeni düzenleme kapsamında, Sağlık Bakanı, 20 Mart 2020 günü saat 00: 00'dan 17 Nisan 2020 tarihine kadar, tüm üçüncü ülke (AB üyesi olmayan) vatandaşların tüm sınır geçiş noktalarından Bulgaristan Cumhuriyeti topraklarına tüm ulaşım araçlarıyla girişini geçici olarak yasaklandı. Ancak yayınlanan istisnalar ile yük taşımacılığında görev alan nakliye personeli bu emir kapsamının dışında bırakılmaktadır (Tüm metne ulaşmak için lütfen tıklayınız).

AB vatandaşları olan İtalya, İspanya, Fransa, İngiltere, Almanya, Hollanda ve İsviçre'den gelenler için uygulanan giriş yasağı ve daha önce açıklanan bu ülkelerden gelen sürücüler için ilgili düzenlemeler yürürlüktedir.

Kaynak: AEBTRI (Lütfen tıklayınız)

18.03.2020 tarihinde güncellendi 

Bulgar Sağlık Bakanlığı tarafından 17 Mart tarihinde yayınlanan karar uyarınca;

Bulgar vatandaşı olmayan ve 1 inci Madde kapsamındaki ülkelerin (Çin Halk Cumhuriyeti, İran İslam Cumhuriyeti, Bangladeş, Hindistan, Maldivler, Federal Nepal Demokratik Cumhuriyeti, Sri Lanka Sosyalist Cumhuriyeti, İspanya Krallığı, İtalya, Kore Cumhuriyeti, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı, Fransa, Federal Almanya Cumhuriyeti, Hollanda ve İsviçre) vatandaşı olan ve / veya 1 inci Madde kapsamındaki bir ülkenin topraklarında bulunan tır şoförleri; Bulgaristan'a girerek, taşınan malları boşaltıp, gecikmeden ülke topraklarından ayrılmalı ve ülke topraklarından geçiş süresinin 24 saati geçmemelidir.

Bulgar resmi sitesinde yayınlanan duyuru metni için lütfen tıklayınız. Resmi olmayan ingilizce çevirisi için lütfen tıklayınız.

Kaynak: Bulgaristan Sağlık Bakanlığı

--

 Almanya - 14.05.2020 tarihinde güncellendi 

13 Mayısta Alman İçişleri Bakanı 16 Mayıs'tan itibaren yürürlüğe giren aşağıdaki önlemleri açıkladı:

· Avusturya, İsviçre, Fransa, Lüksemburg ve Danimarka ile sınırlardaki tüm sınır kapıları yeniden faaliyete geçecek.

· Avusturya, İsviçre, Fransa ve Danimarka sınırlarındaki kontroller numune kontrollerine indirgenecektir.

· Lüksemburg sınırındaki kontroller tamamen kaldırılacaktır.

Danimarka sınırındaki kontrollerin mümkün olan en kısa sürede kaldırılacağı ifade edilerek, ilgili tarihin hala kararlaştırılmadığı belirtildi. Avusturya, İsviçre ve Fransa sınırlarındaki kontrollerin, COVID-19 salgınınında yaşanacak gelişmelere bağlı olarak 16 Haziran'da sona erdirilmesi planlanıyor.

Kaynak: BGL (Lütfen tıklayınız)

06.05.2020 tarihinde güncellendi 

4 Mayıs tarihinde Alman İçişleri Bakanlığı, Danimarka, Lüksemburg, Fransa, İsviçre ve Avusturya ile olan sınırlarında uyguladığı kontrolleri 15 Mayıs'a kadar uzattı.

Almanya'da hafta sonu ve tatil trafiği yasaklarının askıya alınmasına ilişkin açıklama taleplerini takiben BGL, son kullanma tarihlerinin “kadar ve dahil (until and included” olarak okunması gerektiğini doğruladı, bu nedenle belgede belirtilen tarih, sürücülerin yararlanabileceği son gündür.

Kaynak: BGL

24.04.2020 tarihinde güncellendi 

Tüm Alman Federal Devletleri, COVID-19 virüsünün daha fazla yayılmasını önlemek için yüz maskelerinin kullanımını zorunlu hale getiren mevzuatı yürürlüğe getirmiştir.

Diğer yandan, Almanya'nın federal yapısı nedeniyle, maskenin giyilmesi gereken kesin koşulları tanımlayan ülke çapında bir hüküm yoktur.

Bu nedenle, yasal gerekliliklerin kesin olarak yerine getirildiğinden emin olmak için BGL, sürücülerin aracın kabininden ayrılırken yüz maskesi takmalarını önerir.

Kaynak: BGL (Lütfen tıklayınız)

22.04.2020 tarihinde güncellendi 

IRU tarafından yayınlanan duyuruya istinaden ve Almanya'da yürürlükte olan güncel muafiyet listesine BAG web sitesi üzerinden ulaşılabilmektedir.

Muafiyet tablosuna ayrıca ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: DSLV

15.04.2020 tarihinde güncellendi  

Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Björn Grünewaelder, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in Fransa, Avusturya, İsviçre, Lüksemburg ve Danimarka sınırlarındaki kontrollerin süresini 4 Mayıs'a kadar uzatma kararını aldığını bildirdi.

Sınır kontrolleri kapsamında Alman vatandaşı olmayan veya Almanya’da oturma iznine sahip olmayanlar, geçerli bir sebebi bulunmadığı sürece ülkeye giriş yapamazken, mal ticareti veya çalışmak için sınırları geçmesi gerekenler ise bu uygulamadan istisna tutuluyor.

Kaynak: İçişleri Bakanlığı (Lütfen tıklayınız)

24.03.2020 tarihinde yayınlandı 

Pazar günü / tatil günlerine ilişkin yol yasakları güncellendi. Listeye ulaşmak için lütfen tıklayınız (değişiklikler italikle belirtilmiştir).

Kaynak: BGL

17.03.2020 tarihinde yayınlandı

Federal İçişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada Almanya Federal Cumhuriyeti 16 Mart 2020 Pazartesi saat 08.00’den itibaren Fransa, Avusturya, Danimarka, Lüksemburg ve İsviçre’ye kara yolundan geçişlerde kısıtlamalar getirdiğini duyurmuş olup, tedarik zincirinin işbu uygulamadan etkilenmeyeceğini bildirmiştir.

Kaynak: Berlin Büyükelçiliği

Almanya’nın uluslararası taşımacılığı ilgilendiren güncel COVID-19 düzenlemelerine https://www.bmvi.de/SharedDocs/DE/Artikel/LF/coronavirus-anordnung.html sitesinden ulaşılabilir. 

--

 Polonya - ?13.05.2020 tarihinde güncellendi 

12 Mayıs tarihinde, Polonya Hükümeti yayınladığı bildiri ile sınırlardaki kontrolleri 12 Haziran 2020'ye kadar uzattı. Bildirinin tamamına ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: ZMPD

06.05.2020 tarihinde güncellendi 

30 Nisan tarihinde Polonya Başbakanı, sınır geçiş noktalarında yolcular için uygulanan koşulların gevşediğini açıkladı. Diğer yandan, Polonya sınırları yabancılar için hala kapalı olup bu durumun 13 Mayıs'a kadar geçerl olduğu ifade edilmektedir.

Daimi oturma izni olan kişiler, kamyon şoförleri ve diplomatlar bu hükümden muaftır.

Kaynak: DSLV (Lütfen tıklayınız)

24.04.2020 tarihinde güncellendi

23 Nisan tarihinden itibaren Polonya'da faaliyet gösteren sürücüler kabinlerinin dışındayken yüz maskesi takmak zorundadırlar. Kabinde iki kişi olması durumunda, her ikisi de sürüş sırasında bir yüz maskesi takmak zorundadır.

Kaynak: ZMPD (Lütfen Tıklayınız)

26.03.2020 tarihinde güncellendi

Polonya İçişleri ve İdare Bakanı tarafından yayınlanan 24 Mart 2020 tarihli karar ile Polonya; Almanya, Litvanya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya ile iç sınırda gerçekleştirdikleri sınır kontrollerinin süresi 20 gün daha (13 Nisan'a kadar) uzatıldı. Diğer yandan, 3,5 tonun altındaki araçları kullanan uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde yer alan sürücülerin karantina uygulamasına tabi olmadığı ifade edilmektedir.

Kaynak: ZMPD

20.03.2020 tarihinde güncellendi

Vize başvuruları kabul edilmemektedir!

Bilindiği üzere, 13 Mart'ta Polonya Başbakanı tarafından “olağanüstü hal” ilan edildi. Hükümet, etkinliklerdeki sınırlama önlemlerine ek olarak, sınır kontrollerinin 15 Mart'tan (00:00) itibaren 10 gün süreyle (yenilenebilir) geçici olarak geri başlatılacağını duyuruldu. Bu süreçte:

Uluslararası karayolu yük taşımacılığı bu herhangi bir kısıtlamaya dahil değildir. Sınırlar yük akışına açık kalacaktır ve uluslararası karayolu yük taşımacılığı yapan tır şoförlerinin iki haftalık karantina süresine uyması gerekmemektedir.

19 Mart tarihinde Polonya Sağlık Bakanı, sürücü formlarının yerine getirilmesi konusundaki önceki gerekliliği kaldırmıştır. Ayrıca, Border Guard web sitesinden edinilen bilgilere istinaden, profesyonel yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücüler karantinadan muaf tutulmaktadır.

Sınır kontrol noktalarında hala sağlık kontrolleri yapılmaktadır. 38 derecenin üzerinde bir sıcaklığa sahip sürücüler direkt olarak tıbbi muayeneden geçecek ve sürüşe devam edemeyecektir.

Güncel sıra bekleme sürelerine ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Açık olan karayolu sınır noktaları:

Çekya - Cieszyn – Chotebuz, Gorzyczki, New Chalupki, Trzebinia, Kudowa – Salty, Jakuszyce

Almanya -  Jedrzychowice, Olszyna – Forst, Swiecko – Frankfurt, Lower Krajnik – Schwedt, Kolabaskowo – Pomellen

Slovakya - Barwinek, Chyzne

Litvanya - Budzisko

Ukrayna - Dorohusk – Jagodzin, Hrebenne – Rawa Ruska, Korczowa – Krakowiec 

Belarus - Kuznica Bialostocka – Bruzgi, Bobrowniki – Bierestowica, Kukuryki – Kozlowiczy

Rusya - Bezledy – Bagrationowsk (8 tona kadar yüklü olan araçlar), Grzechotki – Mamonowo II

Kaynak: ZMPD (Lütfen tıklayınız)

--

 İspanya - 12.05.2020 tarihinde güncellendi  

İspanyol Hükümeti tarafından sınırlardaki kontrol tedbirlerinin de 24 Mayıs tarihine kadar uzatıldığına dair resmi kararname yayınlandı.

Üçüncü ülke vatandaşlarının girişlerine halen izin verilmezken söz konusu istisnalar arasında yük taşımacılığında görevli personel yer almaya devam etmektedir.

Ceuta ve Melilla ile kara sınırları kapalı kalmakta, Cebelitarık ve Andorra ile kara sınırları açıktır.

Kaynak: CETM

07.05.2020 tarihinde güncellendi 

İspanyol Hükümeti 6 Mayıs tarihinde aldığı karar ile alarm durumunu 24 Mayıs'a kadar uzattı; aynı koşullar geçerlidir.

Kaynak: ASTIC (Lütfen tıklayınız)

04.05.2020 tarihinde güncellendi 

İspanya Ulaştırma Bakanlığı, yayınlanan TMA / 384/2020 numaralı talimat ile çeşitli ulaşım modları için maske kullanımı hakkında yeni kararlar almıştır.

Talimatlar şunları içerir:

- Yolcuların karayolu ile taşınması sırasında maske takılması zorunludur (hem sürücüler hem de yolcular);

- Malların karayolu ile taşınması sırasında, kabinde çift kişinin bulunduğu durumlarda maske takılması zorunludur.

Bu yeni düzenleme 4 Mayıs tarihinde (00:00) yürürlüğe girecektir.

Kaynak: ASTIC (Lütfen tıklayınız)

22.04.2020 tarihinde güncellendi 

İspanyol Hükümeti 20 Nisan tarihindeki açıklamasında sınırlardaki kontrol tedbirlerini 15 Mayıs'a kadar uzattı.

Bilindiği üzere, alınan önlemler kapsamında yük taşımacılığında görev alan şoförler kapsam dışında olmak kaydıyla üçüncü ülke vatandaşlarının İspanya'ya girmeleri yasaklanmıştır.

Ceuta ve Melilla ile kara sınırları kapalıdır. Cebelitarık ve Andorra ile kara sınırları açıktır.

Kaynak: ASTIC (Lütfen tıklayınız)

13.04.2020 tarihinde güncellendi

9 Nisan tarihinde, İspanyol parlamentosu hükümetin olağanüstü halini 26 Nisan'a kadar uzatma teklifini destekledi (Karara ulaşmak için lütfen tıklayınız). Özellikle karayolu taşımacılığı ile ilgili olarak, trafik sürüş yasaklarının olağanüstü hal süresince kaldırıldığı bildirilir.

Kaynak: ASTIC

01.04.2020 tarihinde güncellendi 

İspanya Ulaştırma Bakanlığı tarafından 30 Mart tarihinde yayınlanan ve diğerlerinin yanı sıra yolcu ve eşya taşımacılığı yapan sürücülere ev sahipliği yapmaya açık kalacak yerlere harita üzerinden ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Diğer yandan, karayolu taşımacılığı operasyonlarına ilişkin prosedür ve kontrol konularındaki belirsizlikler ışığında, daha detaylı açıklama yapılana kadar İspanya muadil derneği ASTIC tarafından, 10/2020 sayılı Kraliyet Kararnamesi gereği sürücü beraberinde yüklerin gerekli olduğunu belirten yükü gönderen/alıcısı tarafından imzalanan bir belgenin sahip olunması teşvik etmektedir. Sürücülerin ayrıca şirket tarafından imzalanan ve 307/2020 Yönetmeliğinin ekinde yer alan sorumluluk beyanında bulunmaları tavsiye edilir.

Kaynak: ASTIC

30.03.2020 tarihinde güncellendi

Salgının ulaştığı aşama itibariyle İspanya Hükümeti, 29 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe konulan karar ile üretim ve taşımacılığın da yer aldığı çeşitli hayati işkolları dışında çalışanların ücretli izinli sayılarak 30 Mart - 9 Nisan tarihlerinde eve kalmalarına karar vermiştir.

Söz konusu yeni tedbirler çerçevesinde karayolu yük taşımacılığı ve lojistik şirketlerinin, müşteri faaliyetlerinin bahse konu çalışanlar arasında olup olmadığını doğrulamak için İspanya'daki irtibat kişileriyle görüşmeleri önerilmektedir.

Karara ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: ASTIC

19.03.2020 tarihinde güncellendi

İspanya tarafından dün itibariyle sınırlar yolcu geçişine kapatılmış olup, tüm AB ülkeleri tarafından benzer tedbirler uygulanmaktadır. Bu çerçevede, İspanya tarafından sınırlar kendi vatandaşları veya ülkede oturum izni olan kişiler haricinde yolcu trafiğine kapatılmıştır.

Kaynak: Barcelona Başkonsolosluğu

--

 Finlandiya– ?08.05.2020 tarihinde güncellendi 

Finlandiya Hükümeti 14 Haziran 2020'ye kadar iç sınırlarda sınır kontrolünü  ve sınır kapılarındaki trafiği kısıtlamalarını uzatmaya karar verdi.

Finlandiya İçişleri Bakanlığı'nın sınır trafiğinin kademeli olarak açılması konusunda hazırladığı özel kılavuza ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: SKAL

?06.05.2020 tarihinde güncellendi 

Finlandiya Hükümeti 4 Mayıs'ta Schengen iç sınırları boyunca sınır ötesi trafik üzerinde yürürlükte olan kısıtlamalarını 14 Mayıs'tan itibaren kaldıracağını açıkladı. Söz konusu tedbir, istihdama veya komisyonla ilgili işe gidip gelenlere ve diğer gerekli trafiğe izin verecektir. Yurtdışında tatil ve dinlenme amaçlı seyahat önerilmemektedir.

Finlandiya İçişleri Bakanlığı sınır trafiğinin kademeli olarak açılması konusunda özel kılavuzlar hazırlayacaktır.

Kaynak: SKAL

15.04.2020 tarihinde güncellendi 

Finlandiya Hükümeti tarafından 28 Mart'ta uygulamaya konan Uusimaa bölgesindeki geçici kısıtlamaların kaldırıldığı açıklandı. Söz konusu karar, Hükümetin yerel saatle 13:00'da yapılması planlanan genel kurulunun hemen ardından yürürlüğe girecektir.

Kaynak: SKAL (Lütfen Tıklayınız)

08.04.2020 tarihinde güncellendi

Finlandiya Hükümeti 7 Nisan'da sınır kontrollerinin sınırlarda geçici olarak yeniden uygulanmasının ve trafik kısıtlamalarının geçerliliğini uzatmaya karar verdi; sınır kontrolleri 13 Mayıs 2020 tarihine kadar yapılacaktır. İlgili kararnameler bugün (8 Nisan) onaylanmak üzere meclise sunulacak ve bu hafta onaylanması bekleniyor.

Kaynak: FinMobility (Lütfen tıklayınız

Helsinki Ticaret Müşavirliği tarafından sınır geçişlerine getirilen yeni kısıtlamalar ile ilgili bilgi notuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.

--

 Slovakya - 08.05.2020 tarihinde güncellendi 

7 Mayıs tarihinde alınan karar ile Slovakya Hükümeti sınır kontrol tedbirlerini 27 Mayıs 2020 tarihine kadar uzattı. Bu süre zarfında Slovakya'ya sadece belirlenmiş kara sınır kapılarından geçişler mümkün olacak olup liste aşağıdaki orijinal karardakiyle aynı kalmaktadır.

Kaynak: CESMAD

29.04.2020 tarihinde güncellendi 

28 Nisan tarihinde Slovak Makamları, 1, 3, 8 ve 10 Mayıs tarihleri için planlanan sürüş yasaklarını kaldırmaya karar verdiler.

Kaynak: CESMAD (Lütfen tıklayınız)

20.04.2020 tarihinde güncellendi 

Sınırlardaki kısıtlamalara ilişkin, 17 Nisan tarihinde Slovak hükümeti sınırlardaki kontrol uygulamalarını 7 Mayıs tarihine kadar uzatmaya karar verdi.

Açık sınır geçiş noktaları listesi ise değişmedi.

Kaynak: CESMAD Slovakya 

07.04.2020 tarihinde güncellendi

7 Nisan'da Slovak Hükümeti, 8 Nisan'dan 17 Nisan 2020'ye kadar sınır kontrollerini geçici olarak yeniden uygulamaya karar verdi. Bu süre zarfında Slovakya'ya yalnızca aşağıdaki sınır geçişlerinden girmek ve çıkmak mümkün olacak:

Slovakya - Avusturya

Bratislava - Jarovce - Kittsee (otoyol)
Bratislava - Jarovce - Kittsee (eski yol)
Bratislava - Petrzalka - Berg
Moravský Svätý Ján - Hohenau

Slovakya - Macaristan

Bratislava Cunovo - Rajka (otoyol)
Medvedov - Vámosszabadi
Komárno - Komárom
Štúrovo - Esztergom
Šahy - Parassapuszta
Slovenské Darmoty - Balassagyarmat
Šiatorská Bukovinka - Salgótarján
Král - Bánréve
Milhost - Tornyosnémeti (yol no. I / 17)
Milhost - Tornyosnémeti cesta (yol no. R4)
Slovenské Nové Mesto - Sátoraljaújhely

Slovakya - Çek Cumhuriyeti

Svrcinovec - Mosty u Jablunkova
Makov - Bílá-Bumbálka
Horné Srnie - Brumov-Bylnice
 Drietoma - Starý Hrozenkov
Moravské Lieskové - Strání
Lysá pod Makytou - Strelná
Vrbovce - Velká nad Velickou
Brodské - Breclav (otoyol)
Holíc - Hodonín
Skalica - Sudomerice (yeni yol)

Slovakya - Polonya

Trstená - Chyzné
Vyšný Komárnik - Barwinek

Yeşil hat üzerindeki sınır kapılarında yer alan prosedürler değişmeden devam etmektedir.

Buna ek olarak, Slovak polisi 10, 12 ve 13 Nisan'da 3,5 ton üzeri yük taşıyan taşıtlar için sürüş kısıtlamalarını kaldırdı.

Kaynak: CESMAD Slovakya

27.03.2020 tarihinde güncellendi

Macar yetkililerin sınır kapılarında daha sıkı tedbirler alarak kontrolleri sıklaştırılması sebebiyle, Slovakya üzerinde yük ve yolcu taşımacılığına ilişkin uzun kuyruklar oluşmaya başlamıştır. Bölgedeki geçişlerin yavaşlaması sebebiyle sabah saatlerinde Çekya'dan gelen yük trafiği Slovakya tarafından yavaşlatılmış, bu nedenle Çekya'da da kuyrukların oluşmasına sebebiyet vermiştir.

Slovakya'daki sınır geçişlerine ilişkin güncel durum için lütfen tıklayınız.

CESMAD tarafından 15:30'da yayınlanan habere istinaden sınır geçiş noktalarındaki ve bölgedeki trafiği önlemek için, aşağıdaki önlemlerin alındığı ifade edilmektedir:

- 7,5 ton üzeri araçlar ile yük trafiği için, polis tarafından Polonya, Çekya, Macaristan ve Avusturya ile sınır kapılarından geçişler durdurulmuştur.

İstisnalar arasında Avrupa Komisyonu - "Green Lane" güzergahları ile hayvanların, bozulabilir malların ve araçların taşınması yer almaktadır. Slovakya'ya yük boşaltacak tırların da girişine izin verilmektedir.

Orjinal metne ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: CESMAD Slovakya

27.03.2020 tarihinde güncellendi

CESMAD Slovakya tarafından 25 Mart 2020 tarihinde yapılan açıklamada tır şoförleri için geçerli kurallara ilişkin detaylar paylaşılmıştır.

- Slovakya'ya dönen Slovak kamyon şoförlerinin, ancak uluslararası nakliye yapıyorlarsa ve Slovakya'da geçirilen süre boyunca evde kalmaları koşuluyla karantina düzenlemelerinden muaf tutulacağı ifade edilmiştir.

- Türklerin de içinde bulunduğu, Slovakya'ya giden ve Slovakya'dan uluslararası nakliye işlemleri yapan yabancı sürücülerin de ayrıca karantina düzenlemelerinden muaf tutulduğu ifade edilmektedir.

Kaynak: CESMAD Slovakya

15.03.2020 tarihinde güncellendi 

Vize başvuruları kabul edilmemektedir!

Slovak Cumhuriyeti Kamu Sağlık Kurumu tarafından 9.3.2020 tarihinde alınan kararla 10.3.2020 tarihinden itibaren gerçek ve tüzel kişiler tarafından sportif, kültürel veya başka nitelik taşıyan toplu faaliyetlerin organize edilmesi yasaklanmıştır. Ayrıca, yeni bir talimata kadar İtalya, Çin, İran ve Güney Kore’den dönen kişiler ve bu kişilerle aynı evde yaşayan hane üyeleri 14 günlük zorunlu ev karantinasına alınacaklardır. Karara ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Zorunlu karantina dışında tutulan gruplar taşımacılık yapan kamyon şoförleri, İtalya ile Slovakya arasında nakil yapan ambülans ekipleri ve kabinden ayrılmayan pilotlar olarak açıklanmıştır.

Gelişmeler, yeni açıklamalar ve alınan tedbirler ile vakaların güncel durumu Slovak Cumhuriyeti Kamu Sağlık Kurumu’nun ilgili sayfasından takip edilebilir.

http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=250&Itemid=153

İran, İtalya, Çin ve Kore bölgelerinden geçen sürücüler veya belirtilen ülkelerden herhangi birinde taşıma, yükleme veya boşaltma yapan sürücüler:
- FFP2 veya FFP3 tipi solunum cihazları kullanmalı,
- yukarıda belirtilen bölgelerdeki personel ile doğrudan teması sınırlandırmalı ve
- araçta lastik eldiven ve el dezenfektanı bulundurmalıdır.

Kaynak: Bratislava Büyükelçiliği & TVG

--

 Türkiye Cumhuriyeti – 27.04.2020 tarihinde güncellendi  

İçişleri Bakanlığı, İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan yeni Genelge uyarınca, uluslararası yük taşımacılığı kapsamında Türk ve yabancı uyruklu sürücülerin ülkemize giriş çıkışlarına ve ülkemiz üzerinden üçüncü ülkelere transit geçişlerine ilişkin usul ve esaslar ilgi 09.04.2020 tarih ve 6360 sayılı Genelgenin “uluslararası ticaret amacıyla İran ve Irak Sınır Kapılarından giriş-çıkışlar hariç olmak üzere (anılan kapılardan geri alınmamak kaydıyla sadece yabancı uyruklu tır şoförleri çıkış yapabilecektir)” ve “A. TÜRKİYE'DEN TRANSİT GEÇECEK ARAÇLAR VE ŞOFÖRLER”“C. TÜRKİYE'DEN ÇIKIŞ YAPACAK ŞOFÖRLER” ile “D. RORO SEFERLERİNDE UYGULANACAK KURALLAR”ı düzenleyen hükümlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan; ülkemiz ihracat/ithalat sevkiyatlarının olumsuz yönde etkilenmemesi, tedarik zincirinin zarar görmemesi ve taşımacılık sektörümüzün etkin bir şekilde çalışabilmesini teminen Sağlık Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış ilişkiler Genel Müdürlüğünün yayınladığı yazı kapsamında Genelgenin ‘TÜRKİYE’YE GİRİŞ YAPACAK ŞOFÖRLER’ başlıklı B bölümü EKTE belirtilen hükümler çerçevesinde yeniden düzenlenmiştir.

UND duyuru metnine ulaşmak için lütfen tıklayınız.

23.03.2020 tarihinde güncellendi 

Türkiye'den KKTC'ye gidişler kapanmıştır. 

İran-Türkiye sınırından araç geçişleri yapılmamaktadır.

Irak-Türkiye sınırında araçlar tampon bölgede sürücü veya römork değişikliği ile taşımaları gerçekleştirilebilmektedir.

Kaynak: UND

--

 Moldova -   25.04.2020 tarihinde güncellendi  

Moldova Ekonomi ve Altyapı Bakanlığı, Moldova-Romanya sınırında bulunan Giurgiuleşti-Galati sınır kapısının 23 Nisan 2020 tarihinden itibaren yük taşıyıcıları için faaliyete başladığını açıklamıştır.

Şimdiye kadar Romanya’dan transit geçerek Moldova’ya giriş yapan veya Moldova’dan çıkış yapan yük taşıyıcıları yalnızca Leuşeni-Albita sınır kapısını kullanabilmekteydi.

Romanya’dan transit güzergah haritasına ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak: Moldova Ekonomi ve Altyapı Bakanlığı & Kişinev Ticaret Müşavirliği

09.04.2020 tarihinde güncellendi 

7 Nisan 2020'den itibaren Criva-Mamaliga ve Mirnoe-Tabaki  sınır geçiş noktaları yolcu ve eşya trafiğine kapalıdır.

7 Nisan'dan itibaren açık sınır geçiş noktaları:

Moldova-Romanya sınırı

  • Leu?eni (MD) - Albi?a (RO)
  • Sculeni (MD) - Sculeni (RO)
  • Giurgiule?ti (MD) - Gala?i (RO)

Moldova-Ukrayna sınırı

  • Otaci (MD) - Moghilev-Podolsk (UA)
  • Giurgiuleşti (MD) - Reni (UA)
  • Palanca (MD) - Maiaki-Udobnoe (UA)
  • Tudora (MD) - Starokazacie (UA)

10 Nisan'a kadar Otaci - Moghilev-Podolsk'tan Moldova'ya giren römork veya yarı römorklu araçların hareketinin yol çalışmaları nedeniyle kısıtlı olacağı belirtilmektedir.

Kaynak : IRU

--

 Danimarka –  24.04.2020 tarihinde güncellendi 

Danimarka sınırındaki kısıtlamalar 11 Mayıs'a kadar uzatıldı. Paskalya haftasonunun ardından kreşler ve okullar açılmaya başlandı ve sınırlı sayıda meslek de faaliyetlerine başladı. Grup toplantılarındaki mevcut sınırlar da aşamalı olarak rahatlatılacak: 10 Mayıs'tan itibaren 10 kişilik mevcut sınır 1 Eylül 2020'ye kadar 500'e yükseltilecek.

Kaynak: DI, ITD ve DTL (Lütfen Tıklayınız)

07.04.2020 tarihinde güncellendi

6 Nisan'da Danimarka Başbakanı, Danimarka sınırlarında uygulanacak kısıtlamaların 10 Mayıs'a kadar süreceğini; süre şartlara bağlı olarak uzatılabileceğini ifade etmiştir. Mallar ve yük taşımacılığı muaf tutulmaktadır. 

Halen yürürlükte olan sosyal yaşam üzerindeki kısıtlamalar da aynı tarihe kadar uzatılmıştır. Ağustos ayının sonuna kadar büyük etkinlikler yasaklanmıştır.

Kaynak: ITD

10.03.2020 tarihinde güncellendi

Hükümet, 1.000'den fazla katılımcının bulunduğu tüm etkinlikleri iptal etmek için bir bildiri yayınlamıştır. Ayrıca, seyahat bildirisi ile koronavirüs bulunduran kişilere yakın olunması durumunda 14 günlük karantina uygulaması mevcuttur. Şuana kadar ülkede operasyonel bir kısıtlama öngörülmüyor.

Kaynak: Dansk PersonTransport / DPT

--

 Litvanya –  12.05.2020 tarihinde güncellendi  

Koronavirüsün yayılmasını kontrol etmek için (COVID-19), Litvanya Hükümeti tarafından tüm bölgede beyan edilen karantina 31 Mayıs tarihi 24:00'a uzatıldı. Ancak, bazı ek düzenlemeler önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek olup detaylar için lütfen tıklayınız.

Kaynak: LINAVA

24.04.2020 tarihinde güncellendi 

22 Nisan tarihinde, Litvanya hükümeti ülke çapındaki karantinayı 11 Mayıs tarihi saat 24:00'a kadar uzattı.

Litvanya'ya taşıma yapan veya Litvanya üzerinden transit geçişlerde hem Litvanyalı hem de yabancı sürücülerin, uluslararası rotaları boyunca yapılan tüm durakları, durma nedeni ve süresi ile birlikte serbest biçimli bir belgeye kaydetmeleri gerektiği ifade edilmektedir.

Kaynak: LINAVA (Lütfen Tıklayınız)

09.04.2020 tarihinde güncellendi

Litvanya Hükümeti'nin 16 Mart 00: 00'da yürürlüğe giren ülke çapındaki iki haftalık karantina planı, 27 Nisan tarihine kadar uzatıldı.

Litvanya'ya giriş için açık bulunan sınır kapıları aşağıdaki gibidir:
Kalvarijos–Budzisko, Salociu–Grenstales, Butinges–Rucavos, Smelynes–Medumes, Medininku– Kamenyj Logo, Raigardo–Privalkos, Kybartu–Cernyševskojes, Panemunes–Sovetsko, Kenos– Gudagojo, Šalcininku–Benekainiu, Mockavos-Trakiškiu, Lazdiju–Ogrodniku, Lavoriškes–Kotlovka, Vilnius, Kaunas, Palanga, Šiauliai uluslararası havaalanları, Vilnius tren istasyonu ve Stasylai demiryolu sınır geçiş noktaları ve Klaipeda limanı.

Ticari ve/veya uluslararası yük taşımacılığı için ayrıca Stasylai-Benekainiai demiryolu ve Pagegiai-Sovetsk demiryolu sınır kapıları kullanılabilmektedir. 

4 Nisan saat 00:00 itibariyle, Litvanya Ulaştırma Güvenliği İdaresi tarafından izin verilmedikçe, ulaştırma ve dışişleri bakanlıklarının onayına tabi olmak kaydıyla, Litvanya havalimanlarına çift yönlü yolcu uçuşları da yasaklanacaktır.

Kaynak: LINAVA (Lütfen tıklayınız)

--

 Gürcistan – 21.04.2020 tarihinde güncellendi 

17 Nisan 2020 tarihli ve 9697 sayılı Gürcistan Hükümet Kararı ile Gürcistan'a ithal yük getirip boşaltarak ihraç yükü alan araçlar ile aynı şekilde gemiyle mal getirmiş olup yine gemiyle mal götürecek karayolu yük taşıtları
için 7 gün ülkede bulunma hakkı tanınmakta olup diğer durumlardaki 24 ve 48 saat kısıtlamasına devam edildiği belirtilmektedir.

Araç arızası gibi mücbir sebepler sonucu süre aşımı halinde 112 acil hattının aranması gerekmektedir. Polisten tutanak temin edilmesinde yaşanan güçlükler ve tutanak ibrazına karşın Gürcistan Gümrük idarelerince ceza uygulamaya devam edilmesine durumunda Tiflis Büyükelçiliğimiz tarafından ilgili idareler nezdinde resmi girişimlerde bulunulmaktadır. 

--

Gürcistan Gümrük Arazisinde Ürünlerin Taşınması ve Ürün Kayıt İşlemleri ve Uygulamaların Onaylanması Hakkında” Kanun Kapsamında Gürcistan Maliye Bakanı’nın 29 Ağustos 2019 Tarihli ve 257 Sayılı Kararnamesinde Değişiklikler
başlığı altında 06 Nisan 2020 Tarihli ve 92 Sayılı Gürcistan Maliye Bakanı’nın Kararnamesi ile;

Kısıtlama sadece Azerbaycan sınırından girişleri kapsamaktadır. 


1- Yüklü uluslararası taşıma yapan araçlar için bir kısıtlama getirilmemiştir.
2- Boş transit araçlar ayda iki kere 500 litre ile geçebilecektir.
3- Gürcistan’ı 1 ay içinde ikinci seferden sonra transit geçecek boş araçlarda maksimum 50 litre yakıt bulunabilir.

Gürcistan makamlarınca kural ihlallerinde ilk sefer için 2000 Lari, ikinci sefer için 4000 Lari ceza uygulanacağı ifade edilmektedir.

Kısıtlamalar 20 Nisan günü uygulanmaya başlanacaktır.

Gürcistan yakıt kontrolü uygulamalarında girişler sayılırken araç ve sürücü ayrı ayrı ( Misal ilgili araç 1 ay içerisinde 2. defa girmiş olsun sürücü şayet 3. sefer Gürcistan'a giriş yapmışsa ceza oluşacaktır. ) değerlendirilmektedir.
Daha basit bir ifadeyle 3. girişi yapan ister araç ister sürücü olsun ceza oluşacaktır.

DİKKAT.. 20 Nisan’da başlayacak uygulamada 20 Mart-20 Nisan arasındaki girişler değerlendirilecektir. 30 gün içerisinde ilgili aracın yada sürücünün 3. defa Gürcistan’ı boş olarak transit geçmesi ihlal olarak değerlendirilecektir. Hesaplamaların bu minvalde yapılmasına dikkat edelim lütfen..

NOT: 20 Nisan'da ilgili araç 3. kez boş geçiş yapıyorsa deposunda maksimum 50 lt olmalıdır.

--

AB'den ve diğer yasaklı ülkelerden Gürcistan'a yaptığımız üçüncü ülke taşımalarında, Gürcistan makamlarının karantina uygulaması son buldu. Ateş kontrolü sonrasında sürücülerin sağlık durumları elverişli ise ülkeye kısıtlama olmaksızın kabul edilmekteler

--

Gürcistan topraklarında taşımacılık aşağıdaki koşullarda uygulanacaktır;

  • Gümrük işlemleri bittikten sonra araç varacağı yere kadar durmadan hareket etmeli
    (durmak sadece STOP POINT alanlarında, hukuki zorunlu sorumluluk sigortasını alacak yerlerde ve gümrükte olan araba parklarında izinlidir);
  • STOP POINT yerlerinde sürücünün yakıt doldurma, yol kullanım kartı satın alma, kendi ihtiyaclarını gidermek için ve şahsi eşyaları/gıda ürünleri satın almak için durma hakkı vardır;
  • Yoldayken zorunluluklar yaşandığında (araç arızası, sağlık durumun kötüleşmesi vs.) sürücü gerekli olan servise ulaşmalı ve onların gelmelerine kadar aracının kabininde beklemelidir.
    (Bu durumlarda İçişleri Bakanlığı acil durum ve yardım merkezi hat numarasını 112 aramalıdır)
  • Araç Gürcistan sınırlarını  aşağıdaki durumlarda terketmelidir:
    • Transit yolundayken (“Kazgebi” gümrük kontrol noktasından veya “Kazbegi” gümrük kontrol noktasına hareket ettiği sırası hariç) - ülkeye girmekten 24 saat içerisinde.
    • Diğer durumda (“Kazgebi” gümrük kontrol noktasından veya “Kazbegi” gümrük kontrol noktasına hareket ettiği sıra dahil) - ülkeye girmekten 48 saat içerisinde.
  • Hesaba mahsuben ödemeler önerilmektedir (online satışlar, kredi kartı kullanarak ödeme yapmak vs.), ayrıca sürücülerin kendilerini korumak için tedbirler alması önerilmektedir (tıbbı maskeler, eldivenler vb).

 

STOP POINT olarak aşağıdaki yerler belirlenmiştir:

  • URBNİSİ - Kareli bölgesi, Urbnisi köyü, kadastro kodu: 68.16.45.054
  • TERCOLA - Terjola bölgesi, Siktarva köyü, kadastro kodu: 33.08.38.224
  • GORİ - Gori bölgesi, Tanishidi köyü, kadastro kodu: 66.44.02.033
  • ZESTAPONİ - Zestaponi bölgesi, Argveta köyü, kadastro kodu: 32.03.34.21


    NOT: Gümrük kontrol noktasında gümrük işlemleri için gereken zaman ve gümrük kontrol noktasındaki park yerlerinde durma zamanı hareket etme süresine girmemektedir. Yukarıda belirlenmiş kurallara uyulmadığı takdirde (önerileri yerine getirmediği veya hava durumları veya başka faktörler belirlenmiş koşulların yerine getirmesine engel olduğu veya onları imkansiz hale getirdiği durumlar hariç) taşıt sürücüsü 3 000 Lari ceza ödeyecektir. Ayrıca hareket süreleri bozulduğu takdirde taşıt Gürcistan sınırlarını derhal terk etmeli, aksi takdirde sürücü 14 günlük karantinaya alınacak ve taşıt park yerinde cezada bekleyecektir.

--

Koronavirüs vakaları hakkındaki mevcut durumdan dolayı, yeni önlemler Gürcü otoriteler tarafından yürürlüğe konuldu ve yeni önlemlere göre, son 28 gün içinde İran, Irak, Güney Kore, Çin, İtalya,  Almanya, Fransa, İspanya ve Avusturya'ya seyahat eden kişilerin Gürcistan’a girişinlerine en az 14 gün izin verilmemektedir.

Kaynak: Tiflis Ticaret Müşavirliği 

--

 Slovenya - 21.04.2020 tarihinde güncellendi  

Hırvatistan'ın 18 Nisan'daki kararının ardından, Slovenya'da da konvoylar kaldırıldı.

Kaynak: Slovenya Hükümeti

16.04.2020 tarihinde güncellendi  

Slovenya Dışişleri Bakanlığının dün (14 Nisan) Lübliyana Büyükelçiliğimize ilettiği bir Nota'da, Slovenya’ya giriş yapan temel ihtiyaç maddelerinin sınır kapılarından geçişine ilişkin Slovenya İçişleri Bakanlığının uygulaması aktarılmaktadır. AB Komisyonu’nun koronavirüs salgını çerçevesinde AB çapında mal taşımacılığının sürdürülmesine yönelik "Yeşil Hat" uygulaması doğrultusunda yapılan düzenlemelere yer verilmektedir.

Bu kapsamda özetle, ilaçlar, tıbbi malzemeler, bozulabilir ürünler, canlı hayvanlar, kişisel korunma ürünleri ve insani yardım malzemeleri "temel ihtiyaç maddeleri" olarak tanımlanmakta, bu malların Slovenya-Avusturya arasındaki Karavanke ve Sentilj sınır kapıları, Slovenya-İtalya arasındaki Fernetici ve Vrtojba sınır kapıları ile Slovenya-Hırvatistan arasındaki Starod, Obrezje ve Gruskovje sınır kapılarından öncelikli olarak geçebileceği belirtilmekte, taşıtlar sınır kapılarına geldiklerinde nakliyat şirketleri tarafından hazırlanan belgelerin bu kapsamda polis tarafından inceleneceği ve diğer sınır kapılarında ise standart geçişlerin süreceği belirtilmektedir.

Kaynak: Dışişleri Bakanlığı

Güncellenme Tarihi: 19.03.2020 

Bilindiği üzere, Slovenya 13 Mart 2020 itibariyle Kanun Hükmünde Kararname ile İtalya ile sınırını transit kargo taşımacılığına kapatmıştır.İlaç, tıbbi malzeme, maske, insani yardım ve posta evrakı ile son durağı Slovenya olan taşımacılığın söz konusu uygulamanın dışında olduğu açıklanmıştır.

Slovenya Hükümeti tarafından alınan kararla, bugünden (19 Mart) itibaren İtalya ile iki kara sınır kapısı daha kapatılmıştır. Geçişler sadece dört sınır kapısından (Vrtojba, Fernetici, Škofije ve Krvavi Potok) ve sınırlamalar çerçevesinde (sağlık kontrolleri) yapılabilmektedir.

Güncel yol durumuna ilişkin sitede (https://www.promet.si/portal/sl/razmere.aspx) yer verilen bilgilerden ulaşılabilmektedir.

Transit yük taşımacılığının  konvoylarda Vrtojba, Fernetici, Krvavi Potok, Škofije sınır kapılarından gerçekleştiği belirtilmiştir.

Trafik sitesinde ayrıca Krvavi Potok kapısının  saat 5 ile 23 arası açık olacağı belirtilmiştir.

Kaynak: Lübliyana Büyükelçiliği

Güncellenme Tarihi: 18.03.2020 

Dışişleri Bakanlığımızdan alınan bilgiye göre, koronavirüs salgını kapsamında alınan önlemler çerçevesinde Slovenya'nın dün gece (13 Mart) itibariyle İtalya ile sınırını transit kargo taşımacılığına kapattığı bildirilmektedir. İlaç, tıbbi malzeme, maske, insani yardım ve posta evrakı ile son durağı Slovenya olan taşımacılığın söz konusu uygulamadan muaf tutulduğu kaydedilmektedir.

Ülkede halihazırda mevcut bulunan kamyon ve tırların ise mümkün olan en kısa güzergahtan ülkeden ayrılmalarına izin verileceği belirtilmekle birlikte, geçişlerin Hırvatistan sınırında çok kontrollü bir şekilde yapılmasından dolayı uzun tır kuyrukları oluşmuştur.

Bugün gece yarısı itibariyle, Avusturya'dan ve Avusturya’ya  geçişlere  ana sınır kapıları; Karavanke, Šentilj, Gornja Radgona ve Ljubelj ile daha küçük olan posts Kuzma, Jurij, Trate, Radelj, Gederovci, Korensko Sedlo, Holmec and Vic’ten izin verileceği diğer küçük sınır geçiş kapılarının kapatılacağı açıklanmıştır.

Hırvatistan'ın da bugün (17.03) Slovenya ile 27 yerel sınır kapısını kapatılacağını açıkladığı,  bu sınır kapılarının çoğunlukla yerel halk tarafından kullanıldığı belirtilmektedir.

Hırvatistan ile uluslararası sınır geçişlerinin ( polis verilerine göre 32 adet olduğu belirtilen) ise açık olacağı ifade edilmiştir.

Slovenya’nın yol ve sınır kapıları hakkında bilgi veren Trafik Bilgi Merkezi web sayfasında; Avusturya’ya ilişkin  aynı bilgi yayınlanmıştır. Hırvatistan’a ilişkin olarak ise bugün Hırvatistan’ın 27 sınır kapısını kapatmayı planladığı ve konu hakkında Hırvat yetkili kurumun  sitesi  HAK ‘ın web sayfasından  bilgi alınmasının gerektiği  belirtilmiştir.

https://www.promet.si/portal/en/1traffic-conditions.aspx  linkinde konu hakkındaki açıklama yer almaktadır.

Diğer yandan, Slovenya bu gece yarısından (17 Mart saat 00:00) itibaren 30 Mart'a kadar hava trafiğini yolcu uçaklarına kapatma kararı almış olup kararın koronavirüsle mücadele kapsamında alındığı ifade edilmiştir (Detaylar için tıklayınız).

Kaynak: Lübliyana Büyükelçiliği

--

 Hırvatistan - 21.04.2020 tarihinde güncellendi  

Hırvat Hükümeti 18 Nisan tarihinde, Hırvatistan'daki transit operasyonlar için uygulanan konvoy yöntemini kaldırma kararı aldı.

Kaynak: Hırvatistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı

31.03.2020 tarihinde güncellendi

Hırvat Makamları ile gerçekleştirilen son görüşmelere istinaden (25 & 26 Mart) mevcut durum aşağıdaki gibidir:

· Avrupa Komisyonu tarafından tanımlanan "yeşil hatlar" kullanılırken sınır kapılarından geçişlerde herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Yeşil hatlar hem transit (50 kamyonluk konvoylarla) geçişlere hem de tırların Hırvatistan'da yük boşaltmasına açıktır,

· Taşıma evrakları ile ilgili olarak Hırvatistan, uygulanabilecek esnekliklere ilişkin  Avrupa Komisyonu ile takip ve iletişim halindedir,

· Konvoylar, Slovenya sınır kapılarında Avusturya ve İtalya ile oluşturulmuştur. Transit taşınan mallar için, Hırvatistan sınırından bir sonraki hedef ülkenin sınırına kadar hala ülke içindeki konvoy sürmeye devam etmektedir,

· Hırvatistan'a teslim edilen mallar için konvoy bulunmamaktadır,

İlgili Hırvat makamının irtibat noktası: uprava.infrastruktura@mmpi.hr

Kaynak: Hırvatistan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

--

 Yunanistan – 20.04.2020 tarihinde güncellendi  

Bir önceki duyurumuzda Yunanistan'a ilişkin paylaşmış olduğumuz tedbirlerinin geçerliliği 15 Mayıs 2020 tarihine kadar uzatılmıştır.

İtalya'dan Yunanistan'a gemi ile seyahat eden kamyon sürücülerinin ekli formu doldurmaları gerekmektedir (Lütfen tıklayınız).

Tedbirler 2 Nisan - 15 Mayıs tarihleri ??arasında geçerli olup, ihlal durumunda 5.000 Euro para cezası uygulanacaktır.

Kaynak: OFAE (Lütfen tıklayınız)

04.04.2020 tarihinde güncellendi

02 Nisan 2020 tarihinde Yunanistan'da yayınlanan Bakanlık Kararı ile 02.04.2020 ile 20.04.2020 tarihleri arasında geçerli olmak üzere yürülüğe konan karantina hükümlerinden; uluslararası taşımacılık operasyonu (transit veya ikili) sürdürmek üzere Yunanistan'a giriş yaban Türk tır şoförleri dahil yabancı tır şoförleri etkilenmeyecek olup herhangi bir kısıtlama olmaksızın yeni uluslararası taşımacılık operasyonları için Yunanistan'a dönebilecektir.

- Tüm uluslardan uluslararası taşımacılıkta (kara, hava, denizcilik) görev alan tüm kişiler, Yunanistan'a girdikten sonra, herhangi bir gecikme olmaksızın, ülke üzerinden transit geçiş yapmalı veya ülke içindeki nihai varış yerlerine gitmelidir.

Yunanlı tır şoförlerinin karantina sürelerine ilişkin unsurları da barındıran Bakanlık Kararı'nın tamamına ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: OFAE

01.04.2020 tarihinde güncellendi 

Yunanistan Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından 31 Mart 2020 tarihinde yapılan açıklamada, Paskalya (12 Nisan Pazar) ve Mayıs (1 Mayıs 2020) tatilleri sırasında tırların hareketine ilişkin uygulanan trafik yasaklarını askıya almaya karar verdi.

Kaynak: OFAE (Lütfen tıklayınız)

26.03.2020 tarihinde güncellendi 

Sürücülerin, Yunan topraklarında nakliye faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere bulunduklarını kanıtlamak için işverenlerinden, pasaport / kimlik ve CMR belgesine ek olarak bir onay formu sunması gerektiği ifade edilmektedir.

Söz konusu forma erişmek için lütfen tıklayınız.

Kaynak: OFAE

18.03.2020 tarihinde güncellendi

OFAE tarafından,Yunan-Kuzey Makedon (Evzoni-Bogorodica) sınır geçiş noktasındaki Evzoni Gümrük bürosu tarafından saat 22:00'dan 06:00'a kadar geçerli kısıtlamadan etil alkol, bozulabilir ürünler ve hijyen malzemeleri taşıyan tırların hariç tutulduğu iletilmiştir.

16.03.2020 tarihinde güncellendi

Yunan hükümeti, 15 Mart'ta Coronavirüsün yayılmasını sınırlamak için yeni olağanüstü önlemler alındığını duyurdu (COVID-19).
Yolcu taşımacılığı:
- Yunanistan, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile sınırlarını kapatmaya, İspanya'ya ve İspanya'dan uçuşları durdurmaya ve İtalya'ya / İtalya'dan yolcu gemisi hizmetini sonlandırmaya karar verdi. Yunan vatandaşlarının ve daimi sakinlerinin Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'dan hala geçmelerine izin verileceği belirtildi,
- Yunan limanlarında yolcu gemilerine artık izin verilmeyecektir.
Yük taşımacılığı:
- Yük taşımacılığı bu tedbirlerden muaftır,
- İtalya'ya / İtalya'dan feribot güzergahları normal olarak yüklerin taşınması için çalışacaktır.

Buna ek olarak, Uluslararası yük taşımacılığı yapan tır şoförleri karantina hükümlerinden muaftır.

Kaynak: OFAE

--

 Çin – 16.04.2020 tarihinde güncellendi  

14 Nisan tarihinde, Kırgızistan sınırındaki Irkeshtam sınır geçiş noktası yük taşımacılığına yeniden açıldı. Yabancı kamyonlarla her iki ülkeye giren mallar yerli sürücüler tarafından sürülen yerli araçlar ile boşaltılmalı ve yüklenmelidir.

Yolcu taşımacılığı yasaklanmış durumdadır.

Kaynak: Irkeshtam Gümrükleri

27.03.2020 tarihinde güncellendi

Çin tarafından yabancı uyruklu kişilerin ülkeye alınmamasına ilişkin duyuru kapsamında uluslararası taşımacılıkta görev alan tır şoförlerine C tipi vize verilmesi neticesinde muaf tutuldukları belirtilmektedir (Lütfen tıklayınız).

Çin Devlet Konseyi tarafından uluslararası karayolu taşımacılığına ilişkin yayınlanan diğer hususlara ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: Dışişleri Bakanlığı, Ulusal Göç İdaresi, China Daily

--

 Suudi Arabistan – 09.04.2020 tarihinde güncellendi  

Sadece gıda, tıbbi ve askeri malzemeler gibi gerekli malların taşınmasına izin verilmektedir. Önemli sınırlandırma önlemleri uygulanmaktadır ve 15: 00-06: 00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanmaktadır ancak yasak görevli sürücüler gibi özel yetkiye sahip kişiler için bu uygulama geçerli değildir. Konteynerler, Liman Başkanlığı'nın talimatı ile Suudi Limanlarına vardıklarında özel malzemelerle dezenfekte edilir.

Aşağıdaki ülkelerden gelen vatandaşların Suudi Limanlarından girmeleri yasaktır (14.03.2020 tarihli Liman Otoritesi Kararı): Çin, BAE, Kuveyt, Bahreyn, Mısır, Lübnan, Suriye, Irak, Güney Kore, Umman, Sudan, AB, İsviçre, Türkiye, Hindistan, Pakistan, Eritre, Etiyopya, Kenya, Sri Lanka, Cibuti, Somali ve Filipinler.

Kaynak : IRU

--

 Mısır – 09.04.2020 tarihinde güncellendi  

İthalat ve transit mallar için herhangi bir kısıtlama yoktur. Tek kısıtlama, virüslerin tedavisi için gerekli olan maskeler ve oksijen makineleri gibi tıbbi malzemelerin ihraç edilmesidir. Mısır'daki Safaga Limanı'ndan KSA'daki Dhiba Limanı'na hareketlerle ilgili olarak, Suudi Liman İdaresi, Mısır'dan sürücülerin Suudi Limanlarına inmesine izin vermemekte, sadece yerli şoförü olan Suudi kamyonların yerel ithalatçılar ile koordineli olarak yükü almasına izin verilmektedir. Sudan Ulaştırma Bakanlığı, Mısır kamyonlarına taşınan Sudan ihracatı dışında, Mısır ile ???? ????? (Achkit) sınır kapısının tamamen kapatılması talimatını vermiştir. (31 Mart 2020 tarihli karar)

Kaynak : IRU

--

 İsviçre - 08.04.2020 tarihinde güncellendi 

1 Nisan tarihinde İsviçre Federal Adalet Bakanlığı sınır kontrollerinin 24 Nisan'a kadar uzatıldığını bildirdi. Uzatma, ayrı ayrı uzatılan Fransa, İtalya, İspanya, Avusturya ve Almanya ile kara ve hava sınırları dışında tüm Schengen eyaletleriyle sınırları içerir. Lihtenştayn Prensliği ile olan sınırlar da bu hükümden muaftır.

Bu nedenle sınır kontrollerinin mevcut süresi aşağıdaki gibidir:

Lihtenştayn ile olan hava sınırları hariç tüm hava sınırları:
25 Mart 2020 - 24 Nisan 2020
İspanya, İtalya, Fransa, Almanya ve Avusturya ile hava sınırları:
18 Mart 2020-17 Nisan 2020
Fransa, Almanya ve Avusturya ile kara sınırları:
16 Mart - 15 Nisan 2020
İtalya ile kara sınırı:
13 Mart - 12 Nisan 2020

Kaynak: İsviçre Federal Adalet Bakanlığı ve Avrupa Komisyonu (Lütfen Tıklayınız)

19.03.2020 tarihinde güncellendi

Vize başvuruları kabul edilmemektedir 

İtalya ve İsviçre arasındaki sınırdan geçişlerin taşıtlara açık olduğuna dair İsviçre tarafından yapılan açıklama İtalya tarafından da doğrulandı. İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio bunu mevkidaşı olan Ignazio Cassis'e bir telefon görüşmesinde açıkladı. İtalya dışişleri bakanı bu haberi bir basın bülteninde doğruladı. Tüm çalışanlar hem İtalya bölgeleri arasında hem de İsviçre ve İtalya arasında çalışmaya devam edebilirler.

https://www.eda.admin.ch/eda/de/home/das-eda/aktuell/newsuebersicht/2020/01/corona-virus.html

Kaynak: ASTAG

--

 Tunus- 08.04.2020 tarihinde güncellendi 

Tunus'ta malların hareketi konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur; ancak ithalatçılar, iç düzenlemeler nedeniyle değil, dünya çapındaki durumdan dolayı mal ithalinde zorluklarla karşılaşmaktadır.

Maskeler ve oksijen makineleri gibi virüsün tedavisi için gerekli olan tıbbi malzemelerin ihraç edilmesi özel yetki gerektirir.

Görevdeki personelin sosyal mesafeyi sağlaması adına sınırdaki çalışmalar personel azaltılarak sürdürülmektedir. Personel, her hafta dönüşümlü olarak 2 vardiyada çalışır.

Libya ile olan sınırlar siyasi durum nedeniyle zaten kapalıdır, bu nedenle koronavirüs nedeniyle değil bölgedeki siyasi durum nedeniyle. genel olarak çok fazla yük hareketi yoktur.

Cezayir ile sınırlar her iki taraflı kapalıdır.

Kaynak: Tunus Gümrük Yetkilileri (Lütfen Tıklayınız)

--

 Belarus- 20.05.2020 tarihinde güncellendi 

Belarus Hükümeti’nin ilgili Yönetmelikte yapmış olduğu değişiklik 1 Mayıs 2020 tarihinde yürürlüğe girecektir ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere endüstriyle ilgili bazı destekleyici önlemlerle ilgilidir.

Belarus'ta kayıtlı ve malların uluslararası karayolu taşımacılığı operasyonlarında kullanılan araçlar için, aşağıdaki belgelerin geçerlilik tarihi 30 takvim günü uzatılmıştır:

· Gümrük mühürleri altında malların uluslararası taşınması için bir karayolu taşıtının onay belgesi;

· Yolda olma izninin onaylanması için verilen bir karayolu taşıtının kabul sertifikaları (tekerlekli traktörler, ayrıca römork veya yarı römorklar ile birlikte).

· Araç teknik denetimlerinin uluslararası sertifikaları;

· Bir karayolu taşıtının ECMT teknik standartlarına uygunluğunu doğrulamak için verilen teknik kontrol sertifikaları;

Yukarıdaki belgelerden, 1 Mayıs 2020 ile 30 Mayıs 2020  tarihleri arasında geçerlilik tarihi olanlar için  30  takvim günü uzatma geçerli olacaktır.

Belarus Dışişleri Bakanlığı'na bu kararı diplomatik kanallardan yabancı devletlere bildirmesi talimatı verildi.

Mevcut pandemi nedeniyle ve aynı kararın yabancı devletler tarafından Belarus'a diplomatik kanallar yoluyla bildirilmesi durumunda, Belarus Devlet Gümrük Komitesi, bu tür onay belgelerini gümrük operasyonları  yaparken geçerli olarak kabul etmeye hazır olduğunu teyit etmiştir.

20.05.2020 tarihinde güncellendi

Belarus 28 Nisan tarihli ve 171 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesinde yapılan değişikliklere uygun olarak Koronavirüs’ün yayılmasını önleme tedbirleri kapsamında, Belarus Cumhuriyeti topraklarından geçen araçlar için, duraklama / park etme, dinlenme ve yakıt ikmali alanlarını gösteren güncellenmiş bir rota haritası sağlamıştır. Ayrıca,  bir duraklama/park etme noktası eklenmiştir: M-1 / E30 Brest (Kozlovichi) - Minsk - Rusya Federasyonu sınırı (Redki), 6 km (sağ tarafında) - yakıt istasyonu Tatbelnefteprodukt.

Gerekli haritaya ulaşmak için tıklayınız https://yadi.sk/i/VC8wOnKd3ubxwA

Kaynak :IRU

29.04.2020 Tarihinde Güncellendi

Belarus Cumhuriyeti Bakanlar Konseyi'nin 25 Mart 2020 tarihli 117 sayılı Kararı uyarınca, Belarus üzerinden mal geçişi ticareti yapan sürücüler dinlenme, yemek veya yakıt ikmali için onaylanmış olan ulusal yolları kullanmalı ve sadece belirtilen alanlarda dinlenmelidir

Onaylanan dinlenme alanlarının listesi güncellenmiştir.  Belarus Cumhuriyeti topraklarında, sürücüler için dinlenme, yemek, transit araçlara yakıt ikmali veya uluslararası mal taşımacılığı yapmak için eklenen altı park alanı şöyledir:

 

- ?-1 / ?30 Brest (Kozlovichi) - Minsk - Rusya Federasyonu (Redki) sınırı, km 514 - yakıt istasyonu No 59 “Belorusneft”

- ?-1 / ?30 Brest (Kozlovichi) - Minsk - Rusya Federasyonu (Redki) sınırı, km 514 - yakıt istasyonu No 60 “Belorusneft”

- ?-3 Minsk - Vitebsk, km 102 - yakıt istasyonu No 18 “Belorusneft”

- ?-3 Minsk - Vitebsk, km 237 - yakıt istasyonu No 72 “Belorusneft”

- ?-3 Minsk - Vitebsk, km 156 - yakıt istasyonu “LUKOIL Belorussia”

- ?-8 / ?-95 Rusya Federasyonu sınırı (Jezerische) - Vitebsk - Gomel - Ukrayna sınırı (Novaya Guta), km 73 - yakıt istasyonu No 68 “Belorusneft”

--

19 Mart gece yarısından itibaren Belarus'tan geçen yabancı kamyon şoförleri sadece Belarus Ulaştırma Bakanlığı tarafından belirlenen yerlerde durup yakıt ikmali yapabileceklerdir.

Belarus, karayolu taşımacılığında transit trafiğini kontrol etmek için belirli adımlar atmıştır.

Ulaşım departmanı, sürücülerin durabileceği, dinlenebileceği, zorunlu mola verebileceği, yakıt alabileceği ve satın alma yapabileceği özel noktalar - benzin istasyonları kurmuştur.

Benzin istasyonlarında sıhhi ve epidemiyolojik kontrol uygulanacaktır. Uygunluk kontrolleri karayolu taşıma müfettişleri tarafından yapılacaktır. Yönetmelik 19 Mart'ta gece yarısı yürürlüğe girecektir.

Hükümetin belirlediği noktaları gösteren haritalara şuradan ulaşabilirsiniz:

https://www.mintrans.gov.by/uploads/files/karta-ing.jpg

Kaynak: Transinfo & Belarus Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı (Lütfen tıklayınız)

--

 Sırbistan - 04.04.2020 tarihinde güncellendi

Sırbistan'In Ankara Büyükelçiliğinden alınan Nota'da, Sırbistan'dan transit geçen tırların, yalnızca haritada belirtilmiş olan benzin istasyonlarında durabilecekleri kaydedilmektedir.

Kaynak: Dışişleri Bakanlığı

Sırbistan Cumhuriyeti tarafından geçici olarak kapatılmış olan sınır geçişleri listesi için; lütfen tıklayınız.

Kaynak: CCIS - AT

03.04.2020 tarihinde güncellendi

COVID-19 salgının yayılmasının önlenmesi amacıyla Sırbistan Hükümeti tarafından daha önce başlatılan, Sırbistan üzerinden transit geçiş yapan TIR’ların polis eskortu eşliğinde (20’li-30’lu gruplar halinde) bir sınır kapısından diğerine gitmesi uygulaması 2 Nisan 2020 tarihi itibariyle, uluslararası ticarete konu malların nihai müşterilere daha hızlı taşınmasının sağlanması amacıyla kaldırılmıştır. Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Zorana Mihajloviç yaptığı açıklamada, Bakanlıklarının aynı öneriyi başta Slovenya ve Hırvatistan olmak üzere bölgedeki muhataplarına da ilettiğini, böylece Sırbistan vatandaşlarının yanı sıra çevredeki diğer ülkelerin de özellikle gıda maddeleri olmak üzere tüm ürünlere daha hızlı erişiminin sağlanacağını belirtmiştir. Başbakan Yardımcısı açıklamasında ayrıca, transit geçişler için güzergahların belirlendiğini ve Maden ve Enerji Bakanlığı ile bu güzergâh üzerinde TIR’ların durabileceği toplam dokuz benzin istasyonunun ayrıldığını ifade etmiştir. 24 saat çalışacak olan söz konusu benzin istasyonları, "TRANSIT" işareti ile işaretlenecektir. Ayrıca, bahsi geçen benzin istasyonlarının yerlerini ve güzergahın tamamını Sırbistan haritası içinde gösteren broşürler basılacaktır.

 Konuya ilişkin açıklamaya Sırbistan Hükümetinin https://www.srbija.gov.rs/vest/en/153155/cargo-transit-without-police-escort-as-of-today.php web sayfasından ulaşılabilmektedir.
 
Bu kapsamda, Türk lojistik firmalarımızın gerek Sırbistan üzerinden transit geçişleri, gerekse de Sırbistan'a mal taşımaları hususunda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Şoförlerin gümrük kapılarında sadece sağlık kontrolünden geçirildiği bilinmektedir.

Kaynak: Belgrad Ticaret Müşavirliği

16.03.2020 tarihinde güncellendi 

Sırbistan Hükümeti tarafından COVID-19’un yayılmasının önlenmesi amacıyla Belgrad Büyükelçiliği web sitesinden yayınlanan ve 14 Mart 2020 tarihi itibarıyla alınan kararlar aşağıda sunulmuştur:

*Fransa, Almanya, Slovenya, Avusturya, İspanya, Yunanistan ve İsviçre’den gelen ve Sırbistan vatandaşı olmayan tüm şahısların Sırbistan’a girişleri veya Sırbistan’dan geçişleri geçici olarak yasaklanacak veya sınırlanacaktır.

*Çin Halk Cumhuriyeti’nde ve Güney Kore’de ikamet etmiş yabancıların Sırbistan’a geçici giriş yasağı devam edecektir. Bu yasak özellikle Çin’in Hubei Eyaleti ile Güney Kore’nin Daegu şehrini ve Kuzey Gueonhsang Bölgesi’ni kapsamaktadır.

*İtalya’da, İran’da ve Romanya’da kalan yabancı uyrukluların Sırbistan’a giriş yasağı da devam edecektir.

*Hükümet tarafından temel bazı gıda maddelerinin ve hijyen ürünlerinin ihracatının geçici olarak yasaklanması kararı alınmıştır.

Söz konusu kararlara Sırbistan Hükümetinin aşağıda bağlantı adresi sunulan İngilizce internet sayfasından da ulaşılabilmektedir:

https://www.srbija.gov.rs/vest/en/151338/temporary-ban-on-entry-from-certain-countries.php

Karayolu ile Sırbistan üzeri transit taşımalarda, araçların Sırbistan topraklarına girdiği ancan itibaren kalış sürelerinin 12 saat ile sınırlandırılması şartıyla bahse konu araçların geçişine izin verileceği belirtilmektedir. Detaylara ulaşmak için lütfen tıklayınız.? Belirtilenlerin haricinde, Türkiye Sırbistan Büyükelçiliği’ne gelen bilgilendirmeye göre; halihazırda Sırbistan’da Türk taşımacılar tarafından malların karayoluyla taşınmasıyla ilgili olarak  herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Sırbistan sınır kapılarında Türk TIR şoförlerine ilişkin uygulamalara dair Derneğimiz çalışmaları devam etmektedir. 

Diğer yandan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vuçiç, 15 Mart (yerel saat 20:00'de) akşamı itibariyle olağanüstü hal ilan edildiğini ifade etmektedir, detaylara ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: Sırbistan Ticaret Müşavirliği

--

 Macaristan – 03.04.2020 tarihinde güncellendi 


Macaristan transit güzergahına harita üzerinden ulaşmak için lütfen tıklayınız.

- Sadece belirlenen dinlenme alanlarında ve yakıt istasyonlarında durmaya izin verilir;

- Tır şoförlerinde mutlaka polis pulları bulunmalıdır;

- Kabinde sadece sürücüye izin verilir; yolcuya izin yoktur (çift sürücüye izin verilmez);

- Sürücüler, herhangi bir trafik kuralını ihlal etmeden bölgeyi mümkün olduğunca hızlı ve verimli bir şekilde geçmelidir - çıkış noktalarında polis prosedürleri uygulanmaktadır.

Hükümetin resmi web sayfasına ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: MKFE

 

30.03.2020 tarihinde güncellendi

Macaristan muadil derneği MKFE, yabancı partnerlerine ulaştırmak üzere koronavirüs (COVID-19) ile ilgili tüm bilgileri güncel bir web sayfasında İngilizce olarak sunmaktadır. Siteye ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Son eklenen güncel duyuruya istinaden;

28 Mart 2020 tarihi itibariyle, varış yeri Macaristan olan ve COVID-19 belirtileri göstermeyen Macar tır şoförlerinin resmi karantina sürecinin (sınırı geçtikten on dört gün süresince) artık geçerli olmadığı duyurulmuştur. Onun haricinde 27 Mart tarihinde yayınlanan diğer hükümler değişmeden devam etmektedir. 

Söz konusu uygulama değişikliğinin Cuma günü sınır kapılarında gözlenen darboğazları azaltmaya yardımcı olması beklenmektedir.

Kaynak: MKFE

27.03.2020 tarihinde güncellendi

Macaristan Hükümeti tarafından halihazırda yürürlükte olan bir karar yenilen yayınlanarak aşağıdaki kurallar yürürlüğe girmiştir:

6 ıncı Maddeye istinaden tıbbi muayeneden geçen karayolu yük taşımacılığı sürücüleri;

a) COVID-19 belirtileri göstermeyenler:

(aa) Macar vatandaşı ise, eğer boşaltma yeri Macaristan ise, kişi sınırı geçtikten sonra on dört gün süresince resmi karantinaya alınmalıdır.

(ab) Yabancı uyruklu ise (Türk şoförler), eğer boşaltma yeri Macaristan ise, kişi sevkiyatın tamamlanmasından itibaren 24 saat içinde ülkeyi terk etmelidir.

(ac) Transit geçilmesi durumunda, kişi Macaristan bölgesini mümkün olan en kısa sürede ve belirlenen transit yoldan terk etmek zorundadır.

(ad) Macaristan'da seyahat ederken yüz maskesi ve lastik eldiven giyilmelidir.

b) COVID-19 belirtileri gösteren kişiler:

(ba) Macar vatandaşları belirlenmiş karantina tesislerinde kalacaklar.

(bb) Macar olmayan vatandaşlar (Türk şoförler) Macaristan topraklarına giremezler.

Macar vatandaşı olmayan uluslararası karayolu yük taşımacılığı sürücüleri için (Türk şoförler) yalnızca Madde 6.a) (ab), (ac), (ad) ve Madde 6.b) (bb) geçerlidir.

Macarca metne ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: MKFE

23.03.2020 tarihinde güncellendi

Daha önce İtalya’dan gelen transit yük taşıyıcıları için açıklanan transit güzergahının, alınan Karara göre katı güvenlik tedbirleri eşliğinde, sadece belirlenen güzergah ve benzin istasyonlarının kullanılması şartı ile Macaristan’dan geçecek tüm transit yük taşıyıcıları için uygulanmakta olduğu ifade edilmiştir.

Söz konusu güzergah ve detaylara ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: Budapeşte Ticaret Müşavirliği

19.03.2020 tarihinde güncellendi 

Bilindiği üzere, Macaristan hükümeti koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle aldığı önlemler kapsamında ülkenin tüm sınırlarını 17 Mart 2020 tarihi itibariyle yabancı ülke vatandaşlarının girişine kapatmıştır (uluslararası taşımalar uygulamadan muaftır). Mevcut durumda sadece Macaristan vatandaşları ve aile yakınlarının ülkeye girişlerine izin verilmektedir.

Seyahat amaçlı sınırlarda yer alan araçlar sebebiyle, karayoluyla Macaristan’a giriş yapmak veya Macaristan’ı transit geçerek başka ülkelere gitmek isteyen Türk tırlarımız uzun kuyruklar ve bekleme süreleri ile karşı karşıya kalmaktadır.

Macaristan muadil derneği tarafından hazırlanan İngilizce dilindeki duyuru metnine ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: MKFE (Lütfen tıklayınız)

18.03.2020 tarihinde güncellendi 

Vize başvuruları kabul edilmemektedir!

Diğer yandan, 11 Mart 2020 tarihinde Macar Hükümeti ülke genelinde Olağanüstü Hal ilan etmiştir. Alınan önlemler arasında İtalya haricinde diğer ülkeler ile mal ticareti ve lojistik zincirine ilişkin herhangi bir kısıtlayıcı düzenleme yer almamaktadır.

Macaristan ile taşımacılık faaliyetlerimiz devam etmekte, ancak İtalya'dan gerçekleştirilecek taşımalara ilişkin Macaristan’ın yük taşımacılığı konusunda açıklamış olduğu yeni tedbirler bulunmakta olup konu ile ilgili Budapeşte Ticaret Müşavirliği tarafından iletilen bilgi notuna ulaşmak için lütfen tıklayınız

Kaynak: Budapeşte Ticaret Müşavirliği

--

 Rusya Federasyonu - 21.05.2020 tarihinde güncellendi 

Rusya Ulaştırma Bakanlığı, 25 Mayıs'tan itibaren Çin sınırındaki Amur bölgesindeki Kani-Kurgan'da yeni bir kara sınırı geçiş noktasının açılacağını duyurmuştur. Sınır geçiş noktası geçici olarak faaliyet gösterecek ve ilk olarak sadece malların sınır ötesi geçişine izin verilecektir. Öngörülen kapasite günde 190 araçtır ve sınır geçiş noktasının açılması, Çin ile diğer sınır geçiş noktalarındaki iş yükünü azaltacaktır. Blagoveshchensk (RUS) ve Heihe'yi (CHN) bağlayan köprü trafiğe açılır açılmaz kontroller başlayacaktır.

21.05.2020 tarihinde güncellendi

28 Nisan 2020'de Rusya Devlet Başkanı, Koronavirüs enfeksiyonunun yayılmasıyla ilgili olarak nüfusun sıhhi ve epidemiyolojik güvenliğini sağlayacak önlemlerin uzatıldığını duyurdu ve 'çalışılmayacak' dönemi 11 Mayıs'a kadar uzattı.

Moskova veya çevresindeki herhangi bir kişinin veya ulaşım aracının hareketi için özel bir dijital izin alması gerekir. Ancak günün herhangi bir saatinde Moskova çevresindeki bölgede ve gece boyunca Moskova’da uluslararası yük taşımacılığına muafiyet sağlanmaktadır (22: 00-06: 00). Gündüz saatlerinde (06: 00-22: 00) Moskova’ya girişe sadece özel bir HGV izni olan kişiler için izin verilecektir (22 Ağustos 2011 No.379-PP Moskova Hükümet Kararı ile düzenlenmiştir).

Kaynak :IRU

30.04.2020 tarihinde güncellendi

Gürcistan-Rusya sınırından Rusya’ya girişlerde, Rus Makamları Covid 19 sebebiyle bir dizi önlem almıştır.

Rusya’ya giriş yapan TIR’lara aşağıdaki prosedürler uygulanacaktır.

Üyelerimizin bilgilerine sunarız.

  • Tüm TIR sürücülerinin maske ve eldivenleri olmalıdır!
  • Rus Makamları, bekleyen TIR’lardan konvoy oluşturacak ve konvoyun izinsiz durdurulması mümkün olmayacaktır.
  • Chmi vilayetinde yakıt alımı mümkün olacaktır, burada oluşturulacak konvoy ile seyahate devam edilerek Kuzey Osetya’dan çıkılacaktır.

-

Rusya Federasyonu tarafından alınan 27.03.2020 tarihli ve 763 sayılı Karara göre,  COVİD-19 koronavirüsün yayılmasının önlenmesi amacıyla Rus-Belarus sınırının kara kısmı da dahil  tüm sınır kapılarının (kara, yaya, demiryolu, nehir ve karma sınır kapıları) 30.03.2020 tarihinden itibaren geçici olarak kapatılmasının Kararının uygulanmasına yönelik olarak RF Federal Gümrük Servisi yetkilileri ile görüşülmüştür. RF FGS Resmi web sitesinden de yapılan açıklamaya göre, söz konusu Kararın uluslararası karayolu yük taşımacılığını durdurmayacağı ifade edilmiştir.

Ayrıca, Rusya Federasyonu'nda koronavirüs enfeksiyonunun yayılmasıyla mücadele etmeyi amaçlayan tedbirlerin uygulanması bağlamında dış ekonomik faaliyetin istikrarını sağlayacak yasal normların pratik uygulaması hakkında ilgili tarafların bilgilendirilmesi amacıyla aşağıda liste halinde belirtilen yardım hatları kurulmuştur.

Bölgesel Gümrükler

Merkezi Gümrük İdaresi

(903) 208-27-69

Kuzeybatı Gümrük İdaresi

(812) 640-83-76

Volga Gümrük İdaresi

(831) 296-02-85

Güney Gümrükleri

(863) 250-93-15

Kuzey Kafkasya Gümrük İdaresi

(87922) 9-54-37

Ural Gümrük İdaresi

(343) 359-52-11

Sibirya Gümrük İdaresi

(383) 319-90-91

Uzak Doğu Gümrükleri

(423) 265-11-83

Rusya FGS'ye doğrudan bağlı gümrük idareleri Moskova Bölgesel Gümrükleri

(499) 720-97-97

Merkezi Enerji Gümrükleri

(495) 637-45-01

Merkezi Tüketim Gümrükleri

(495) 915 81 27

Vnukovo Gümrükleri

(495) 285-65-48

Domodedovo Gümrükleri

(495) 276-06-43

Sheremetyevo Gümrükleri

(495) 538-73-67

Kaliningrad Bölgesel Gümrükleri

(4012) 60-90-06

--

Rusya Federasyonu'na Taşımacılıkta Önemli Hususlar için; Lütfen Tıklayınız

25 Mart'ta Rusya Devlet Başkanı ülkeye hitap etmiştir ve resmi olarak önümüzdeki hafta (28 Mart - 5 Nisan) Rusya’daki herkes için işsizlik haftası (çalışılmayacak hafta) ilan etmiştir. Yolcu taşımacılığı ve uluslararası karayolu taşımacılığı bu hükümden muaftır.

18 Mart 2020 tarihli Direktifle Rusya Federasyonu topraklarına giren herkes 14 gün boyunca karantina altına alınmalıdır ancak 23 Mart 2020 tarihinde yapılan açıklamaya göre;  uluslararası mal taşımacılığı yapan sürücüler bu durumdan muaftır. Ancak sürücülerin, bireysel koruyucu ekipmanlar giymeleri ve koruyucu hijyen kurallarına uymaları zorunludur.

İthalat

20 Mart tarihinden itibaren bir aylık süre için temel tüketim mallarının tedariğiyle ilgili kısıtlamalar (gümrük dahil) kaldırılmış olup, ithalatçılar ve büyük parekende zincirleri için “yeşil koridor” oluşturulmuştur. İlaç ve tıbbi ürünler gibi bazı malların ithalatında sıfır gümrük vergisi uygulanmaktadır.

http://government.ru/news/39221/

Ağırlık Kontrolü

Rusya Federasyonu Federal Taşımacılık Denetim Servisi (Rostransnadzor), 21 Mart - 25 Nisan 2020 tarihleri arasında, platform römorklar ve  tenteli yarı römorklarla taşınan temel gıda ve gıda harici tüketim mallarıyle ilgili (gıda maddeleri, bebek ürünleri, ilaçlar) ağırlık kontrollerinin askıya alındığını belirtmiştir.

Bu önlem, koronavirüs (Covid-19) enfeksiyonunun yayılmasının neden olduğu kötüleşen durumla ilgili olarak sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı sağlamak için Rus Hükümeti Öncelikli önlemler (eylemler) Planıyla ilgilidir.

Ekip üyelerine sınırlamalar

Şu anda Rusya'da uluslararası taşımacılık operasyonlarına katılan ekiplerle ilgili herhangi bir kısıtlama getirilmemiştir.

Kaynak : IRU

--
Bahar Aylarında Uygulanan Trafik Kısıtlamaları Kaldırıldı

ASMAP'tan alınan bilgiye göre; Rusya Federasyonu'nda 16 Mart 2020'de yapılan toplantıda (Protokol No MX-P16-23pr) Rusya Federasyonu Başkan Yardımcısı M.V. Khusnullin, bölgesel ve yerel öneme sahip karayollarında bahar zamanında uygulanan trafik kısıtlamalarının 2020 yılında uygulanmaması kararının kabul edilmesi için Rusya Federasyonu'nun en yüksek organlarının Başkanlarına talimat vermiştir.
Protokole ulaşmak için;
https://www.asmap.ru/detail-news/vitse-premer-m-khusnullin-dal-poruchenie-otmenit-vesennie-ogranicheniya-dvizheniya

--

Rusya koronavirüs önlemi olarak sınırlarını yabancılara geçici olarak tümüyle kapattı. Başkaban Mişustin, yabancı ülke vatandaşlarının ülkeye girişini 18 Mart'tan 1 Mayıs'a kadar yasaklayan kararı imzaladı.
 
Yasağın istisnasına dair bir liste de yayınlandı: Diplomatlar, uçak mürettebatı, uluslararası taşımacılık şoförleri, resmi heyet üyeleri, diplomatik ve özel vize sahipleri, yakınlarının cenazesi için gelenler, Rusya'da daimi oturma izni olanlar.

Rusya ile Çin arasındaki taşımacılık ile ilgili olarak Rus sürücülerin sınıra yakın bir lojistik merkezinde mal almaları veya malları boşaltmaları ve aynı gün Rus topraklarına dönmeleri tavsiye edilmektedir.

--

 Kazakistan - Güncellenme Tarihi: 13.05.2020 

12 Mayıs 2020 itibariye, 1 Haziran 2020 tarihine kadar Kazakistan’da vizesiz prosedürler tüm uluslararası sürücülere uygulanacak şekilde genişletilmiştir.

İlgili Protokole ulaşmak için lütfen tıklayınız. https://www.iru.org/apps/cms-filesystem-action?file=/flashinfo/kazakhstan.pdf

Kaynak: KAZATO- AIST

13.05.2020 tarihinde güncellenmiştir

• Alman vatandaşlarının 30 güne kadar Kazakistan'a vizesiz girişi Corona krizi nedeniyle 17 Nisan'dan 1 Kasım 2020'ye kadar askıya alındı. Sonuç olarak, Alman vatandaşlarının planlanan kalışları 30 günden az olsa bile Kazakistan'a giriş vizesine ihtiyaçları olacaktır.

• Ayrıca, Kazakistan'da olağanüstü hal süresi boyunca vize verilmesi tamamen askıya alınmıştır. Bu nedenle, Kazakistan'a giriş, 30 günden daha uzun süre kalmak için geçerli bir vizeye sahip olmadıkça Alman sürücüler için imkansız hale geldi.

Daha fazla ayrıntı Alman Dışişleri Bakanlığı'nın özel sayfasında bulunabilir, link https://www.auswaertiges-amt.de/de/aussenpolitik/laender/kasachstan-node/kasachstansicherheit/206342#content_4

Kaynak IRU

30.04.2020 tarihinde güncellenmiştir

Kazakistan, 4 Nisan 2020 saat 00:00’dan itibaren Çin, Rusya, Kırgızistan ve Özbekistan ile devlet sınırlarında bulunan karayolu sınır kapılarını kapatacaktır.

-          Çin Halk Cumhuriyeti ile sınırda: Koljat (Almatı eyaleti), Bahtı (Doğu Kazakistan eyaleti), Maykapçagay (Doğu Kazakistan eyaleti);

-          Rusya Federasyonu ile sınırda: Kondıbay (Kostanay eyaleti), Akbalşık (Kostanay eyaleti), Kızıl Jar (Kuzey Kazakistan eyaleti), Nayza (Pavlodar eyaleti), Jezkent (Doğu Kazakistan eyaleti), Baytanat (Doğu Kazakistan eyaleti), Koyanbay (Doğu Kazakistan eyaleti), Orda (Batı Kazakistan eyaleti), Şagan (Batı Kazakistan eyaleti), Karaşatau (Aktobe eyaleti);

-          Kırgız Cumhuriyeti ile sınırda: Auhattı (Jambıl eyaleti), Korday (Jambıl eyaleti), Sıpatay Batır (Jambıl eyaleti), Sartobe (Jambıl eyaleti), Kegen (Almatı eyaleti);

-          Özbekistan Cumhuriyeti ile sınırda: Tselinnıy (Türkistan eyaleti), Sırderya (Türkistan eyaleti) sınır kapıları geçici olarak kapatılacaktır.

Bu ülkeye taşımacılık yapacak üyelerimizin operasyonlarını bu bilgilendirmeye göre gerçekleştirmeleri önemle rica olunur. Üyelerimizin bilgisine sunulur.

--

Kazakistan’da yetkililer, uluslararası karayolu taşımacılığı için aşağıdaki sınır geçiş noktalarını belirlemişlerdir:

Kazakistan - Kırgızistan sınırı:

· Karasu (Zhambyl bölgesi);

· Aisha-bibi kontrol noktası (Zhambyl bölgesi)

 Kazakistan - Özbekistan sınırı:

· Kolzhat (Türkistan bölgesi)

· Kazygurt (Türkistan bölgesi);

· Tazhen (Mangistau bölgesi);

Kazakistan - Türkmenistan sınırı:

· Temir Baba (Manistau bölgesi);

Kazakistan - Çin sınırı:

· Kolzhat (Almatı bölgesi);

· Nurzholy (Almati bölgesi);

· Dostyk (Almatı bölgesi);

· Bakhty (Doğu Kazakistan bölgesi);

· Maykapchagay (Doğu Kazakistan bölgesi);

Kazakistan - Rusya sınırı:

· Kairak (Kostanay bölgesi);

· Zhana Zhol (Kuzey Kazakistan bölgesi);

· Karakoğa (Kuzey Kazakistan bölgesi);

· Sharbakty (Pavlodar bölgesi);

· Urlitobe (Pavlodar bölgesi);

· Kosak (Pavlodar bölgesi);

· Auyl (Doğu Kazakistan bölgesi);

· Ube (Doğu Kazakistan bölgesi);

· Zhaisan (Aktobe bölgesi);

· Alimbet (Aktobe bölgesi);

· Syrym (Batı Kazakistan bölgesi);

· Taskala (Batı Kazakistan bölgesi);

· Zhanibek (Batı Kazakistan bölgesi);

· Kurmangazy (Atyrau bölgesi).

 

Kaynak : IRU

--

Kazakistan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı ile, Ticaret ve Entegrasyon Bakanlığının ortaklaşa aldığı yeni karar çerçevesinde, 15 Nisan 2020 tarihine kadar bazı gıda ürünlerinin Kazakistan’dan ihracatına yasak getirilmiştir.

22 Mart 2020 tarihinden itibaren taşınması yasaklanan ürünler aşağıdadır.

Kazakistan’da ilan edilen OHAL süresince taşımacılarımızın söz konusu ürünleri Kazakistan’dan taşımaması önemle rica olunur.

Kara buğday, beyaz şeker, havuç, patates, soğan, lahana

Name of goods HS Code EAEU *
Buckwheat 1103 19 900 9
White sugar 1701 99
Potato 0701 90
Carrot 0706 10
Onions 0703 10
White cabbage 0704 90
--

Kazakistan Korona Virüsü Uygulamaları

16 Mart 2020 saat 08:00’den itibaren Kazakistan’da olağanüstü hal ilan edilmiş olup, Devlet Sınır Hizmetleri ithalat/ihracat operasyonları gerçekleştiren işletmeler için talimat yayınlamıştır.

OHAL süresince,  devlet sınırlarını geçen uluslararası karayolu taşımacılığı sürücüleri ve araçlarına aşağıdaki şartlara tabi olarak izin verilecektir.

  • Karayoluyla uluslararası yük taşımalarının karantina ve sıhhi-epidemoloji standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmesi;
  • Sürücüler, hangi ülkenin vatandaşı oldukları fark etmeksizin, devlet sınırından geçerken mutlaka pasaport kullanmalıdır (kimlikle geçiş kabul edilmemektedir);
  • Kazakistan sınır kapısından giriş için 1a) ve 1b) kategorisi ülkelerinden gelen sürücüler (transit dahil)  ile beraber en 15 gün içinde 1a) ve 1 b) kategorilerindeki ülkeleri ziyaret etmiş sürücüler,  ancak sınır kapısında karantina ve sıhhi-epidemolojik standartlara uygun şekilde sürücü  değişimi veya çekicinin bir Kazak çekici ile değiştirilmesi halinde girebilecektir.

Son liste itibariyle;

1.a. Fransa, İran, İtalya, İspanya, Almanya

1.b ise Çin, Güney Kore ve tüm Schengen bölgesi ülkelerini içermektedir.

Bu kapsamda, Kazakistan ve Orta Asya taşımalarında, son 1 aylık süreçte bu ülkelerde bulunan şoförlerin yer almaması önem taşımaktadır.

Aşağıda listelenen sınır kapıları uluslararası karayolu yük taşımaları için belirlenmiştir; https://www.und.org.tr/medya-detay/duyurular/kazakistan-tasimalari-hakkinda-bilgilendirme 

 --

Kazakistan’da COVID – 19 salgınına yönelik tedbirler kapsamında 16 Mart 2020 tarihinden itibaren 1 (bir) ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmiştir.
 
Olağan Üstü Hal kapsamında Kazakistan ile yabancı ülkelerin diplomatik hizmetinde görevli personel ile Kazakistan Dışişleri Bakanlığı'nın daveti üzerine Kazakistan Cumhuriyeti'ne gelecek uluslararası örgütlerin heyet üyeleri hariç olmak üzere, Kazakistan Cumhuriyeti sınırları dahiline giriş ve çıkışlara kısıtlamalar getirilmiştir. (Olağan Üstü Hal süresince Kazakistan’a girişler tüm ülke vatandaşları için askıya alınmıştır)
 
Diğer taraftan, yük taşımacılığına yönelik genel bir kısıtlama olmayacağı hususu Cumhurbaşkanı Tokayev tarafından 16 Mart 2020 tarihinde kamuoyuna yapılan açıklamada dile getirilmiş, aynı gün yetkili kurum olan Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakan Yardımcısı Berik Kamaliyev tarafından da bu husus teyit edilmiştir.
 
16 Mart 2020 tarihinde sabah saatlerinde Rusya üzerinden gelen bazı tırlarımızın Atyrau’da bekletildiğine dair bilgiler almıştık. Biraz önce tırların içeriye alınmaya başlandığı bilgisi ulaştı. Şu an itibariyle, tır taşımacılığı açısından Müşavirliğimize ulaşan menfi bir konu yok. Gün içinde temas ettiğimiz Kuryk Liman İdaresi de kısıtlamaya yönelik bir talimat almadıklarını ifade etmişti.
 
Bununla birlikte, uygulamaya ilişkin detaylı bir açıklama ya da resmi bir bildirim olursa sizlerle paylaşırım. Şoförlerle ilgili sıhhi kontroller ve araçlar / yüklerle ilgili artan denetimler söz konusu olacaktır.
 
Transit geçişlere ilişkin talebimizle ilgili olarak da dönüş bekliyoruz. Bugün yapmayı planladığımız bir görüşme vardı ancak Kazak tarafınca ertelendi.  Konuyla ilgili ilerleme sağlayabilirsek bilgi paylaşırım.

Kaynak : Astana Ticaret Müşavirliği

--

 Azerbaycan - 02.04.2020 tarihinde güncellendi 

Bakü Büyükelçiliğimizden yapılan bilgiendirmeye göre, Liman'da koronavirüs tespit edilmesi sebebiyle, sürücülerin sağlığı adına testlerin bundan sonra Azerbaycan'a girmeden Azerbaycan-Gürcistan sınırındaki Kırmızı Köprü sınır kapısında yapılmasına karar verilmiştir.  

Yeni uygulama ile Kırmızı Köprü sınır kapısında test ücreti olarak 50 $ alınacaktır. 

Sınırda gerçekleştirilen testten sonra Bakü Limanı'nda ihtiyaç halinde tekrar test talep edilebilecek ancak bunun için ayrıca ücret alınmayacaktır. 

--

Bakü Limanında Türkmenistan'ın zorunlu uygulaması sebebiyle sürücülere zorunlu sağlık raporu alınması uygulaması getirilmiş olup, söz konusu rapor 80 Manat, yaklaşık 50 $'dır. Kaynak Bakü Liman İdaresi

Bakü Limanı tarafından yapılan duyuruya göre; Türkmenistana çalışan “B?htiyar” gemisind?n çıkan TIR’lar dezenfeksiyondan geçirilmektedir.

Azerbaycan’ın İran ile taşımacılık için açık olan sınır geçiş noktaları 22.02.2020 tarihinden itibaren geçici olarak kapatılmıştır.

  • IR-TR: iki ülkeden çekiciler kendi bölgelerinde yarı-römork taşımacılığı yapmaktadır.
  • Sınırlarda gerçekleştirilen çekici değişimleri kapsamında sürücüler sınırları geçememekte; sadece yarı-römorklar geçebilmektedir.
  • Ayrıca demiryolunu daha geniş bir biçimde kullanılmasına ilişkin görüşmeler ve fizibilite analizleri devam etmektedir.
  • IR-AZ: ticaret normaldir, kamyonların sürücüler ile birlikte geçişlerine izin verilmektedir ve sadece yolcuların hareketlerinde kısıtlamalar vardır.

--

 Letonya- 02.04.2020 tarihinde güncellendi 
Bakanlar Kurulu, 17 Mart tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayınladığı kararın yanı sıra Ulaştırma Bakanlığı tarafından malların taşınmasına izin verildiği belirtilmektedir. Bununla birlikte, 18 Mart 2020 tarihinden itibaren Letonya'ya giren kişilerin aşağıdaki başvuru formunu doldurmaları ve Devlet Sınır Hizmetlerine teslim etmeleri gerektiği ifade edilmektedir:

- Kişinin “halka açık alanları ziyaret etmemeyi taahhüt ettiği” Letonya'dan transit geçişler dahil tüm yük taşıyıcılarını kapsayan form; Letonca, Rusça ve İngilizce olarak mevcuttur. Tır parkları ve yakıt istasyonları bu önlemler kapsamında değerlendirilmemektedir.

Kaynak: LATVIJAS AUTO

--

 Türkmenistan - 02.04.2020 tarihinde güncellendi 

Türkmeistan'ın aldığı önlemler kapsamında, gümrük noktaları üzerinden gelmekte olan ve transit geçiş yapmakta olan uluslararası lojistik seferleri yapan yabancı TIR şoförlerinin ve TIR'ların Türkmenistan sınırlarından geçişleri 1 Mayıs 2020 tarihine kadar kısıtlanmıştır.

Türkmenistan’da sadece Römork değişim modeli ile ve Türkmen çekiciler ile taşımalar sürdürülebilmektedir.

--

Türkmen tarafınca, 24 Mart 2020 tarihinden itibaren Türkmenistan sınırında yeralan Garaboğaz ve Farap sınır kapısı üzerinden kara ulaştırması ile ülkeye getirilerek Türkmenistan’a giren ve Türkmenistan sınırlarından transit geçen yüklerin taşınmasının, Türkmen taşıyıcıları tarafından gerçekleştirilmesine karar verildiği,

Bahsekonu sınır kapılarına gelen yabancı ülke nakliyecilerine ait taşıtların dorselerinde bulunan yükün Türkmen taşıyıcılarına devredilmesinin, temassız teslim usulü ile Türkmen sınırında belirlenen özel yerlerde gerçekleştirileceği,

23 Mart 2020 (dahil) tarihine kadar Uluslararası Türkmenbaşı Deniz Limanı üzerinden gelen yabacı ülke yük araçlarının, dorselerini Türkmen taşıyıcıları tarafından Türkmenistan’a taşımak veya Türkmenistan sınırları içerisinden transit taşımak üzere Uluslararası Türkmenbaşı Limanı sınırları içerisinde özel olarak belirlenen yerlerde bırakabilecekleri, yabancı ülke yük araçları sahiplerinin, araçlarının sürücüleriyle birlikte deniz yolu vasıtasıyla ülkelerine dönüşlerini sağlamaları gerektiği,

24 Mart 2020 tarihinden itibaren Uluslararası Türkmenbaşı Limanına gelen transit dahil, her çeşit yükün, araçsız, sürücüsüz ve yüke eşlik eden kimse olmadan römork ile, gemi vasıtasıyla gönderilmesi gerektiği,

Türkmenistan sınırlarından geçen uluslararası ulaştırma-transit koridorlarının etkili bir şekilde faaliyet göstermesinin sağlanması amacıyla, kombine yük taşımacılığını (deniz ve kara yolu araçları) kullanmak kaydıyla yüklerin konteyner ve demiryolu vagonları ile taşınmasının tavsiye edildiği,

Kazakistan veya Özbekistan üzerinden yapılacak transit taşımalar için yine yüklerin Türkmen TIR'lar vasıtasıyla sınırlara kadar taşınacağını ve gümrük noktalarından transit taşımacılığın yapılacağı ülke TIR'larınca teslim alınacağı, bu şekilde yabancı ülke TIR'larının Türkmenistan'a girmeyeceği, Türkmen TIR'ların da Türkmenistan'dan çıkmayacağı,

Türkmenistan’a yönelik ikili ve transit taşımalara ilişkin konularda acil telefon hattı tesis edildiği (+99365647471-Aşkabat, +994502900301 – Bakü, +998712023210 /+9989012977455 - Taşkent),

Kaynak: Türmenistan Büyükelçiliği

--

 Ukrayna - 30.03.2020 tarihinde güncellendi  

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgilendirmeye göre; Ukrayna ile gerçekleştirilen ticaret kapsamında deniz yolu ile Ro-Ro seferi yapan gemilerde yolculuk yapan tır şoförleri ülkemize dönüşte Sağlık Bakanlığının uyguladığı tedbirler kapsamında 14 gün süreyle ülkemizde karantina altına alınacaklardır.

Üyelerimizin dikkatine önemle sunulur.  

--

Ukrayna makamları tarafından seyahat kısıtlamalarına ilişkin korona virüsü ile mücadele kapsamında alınan ilave güncel tedbirler 14 Mart 2020 tarihinde açıklanmıştır.

Bu çerçevede;

-16 Mart 2020 günü Ukrayna saati ile 00:00’dan (15 Mart Pazar saat 23:59'dan sonra) 3 Nisan 2020 tarihine kadar, Ukrayna’da daimi veya geçici ikamet iznine sahip olan, Ukrayna vatandaşlarının eşi veya çocuğu olan yabancılar, Ukrayna’da akreditasyonu olan diplomatik temsilciliklerin, yabancı ülkelerin konsolosluklarının ve uluslararası örgütlerin temsilciliklerinin çalışanları ile aile bireyleri, yük taşıma araçlarının şoförleri ve servis personeli, mürettebat mensupları hariç,yabancı uyruklu ve vatansız kişilerin Ukrayna’ya girişleri geçici olarak durdurulmuştur. Diğer yabancı uyrukluların ve vatansız kişilerin Ukrayna’ya girişleri, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'nın olurları ile gerçekleşebilecektir.

- Ulusal menfaatlerin korunması amacıyla yapılacak seyahatler ile diplomatik ve insani misyon temsilcilerinin seyahatleri hariç olmak üzere, 17 Mart 2020 günü Ukrayna saati ile 00:00’dan (16 Mart Pazartesi saat 23:59'dan sonra) 3 Nisan 2020 tarihine kadar sınırlar uluslararası yolcu taşımacılığına geçici olarak kapatılmıştır.

- Sadece bazı kara sınır kapılarının açık olacağı anlaşılmaktadır. Taşımacılık türlerine göre Ataşeliğimizce düzenlenen geçici olarak kapatılacak sınır geçiş noktalarını gösterir liste ekte sunulmaktadır. (EK)

Ukrayna'da koronavirüs salgınınailişkin son gelişmeler; http://covid19.com.ua/ resmi adresinden takip edilebilecektir.

Kaynak: Odessa Ticaret Müşavirliği

--

 Özbekistan - Güncellenme Tarihi: 25.03.2020 

Kazakistan'da olağanüstü hal ilan edilmesinden sonra Özbekistan-Kazakistan sınırlarında kuyruklar meydana gelmiştir. Durum, halihazırda uluslararası karayolu mal taşımacılığı için stabilize haldedir.

Özbekistan ve Kazakistan arasındaki üç sınır geçiş noktasında yer alan  taşımalar  acil durum yönergelerine göre etkili bir şekilde sürdürülmektedir:

· Kolzhat (Türkistan bölgesi);

· Kazygurt (Türkistan bölgesi);

· Tazhen (Mangistau bölgesi).

Kuyruklar halihazırda ciddi ölçüde azaltılmıştır.

 

Kaynak : IRU

--

 Arnavutluk– 23.03.2020 tarihinde güncellendi

Arnavutluk'da koronavirüs salgını ile mücadeleye ilişkin olarak alınan tedbirler kapsamında uluslararası ve yurtiçi yolcu taşımacılığı yasaklanmış olup malların ve tıbbi malzemelerin taşımacılığı yetkiler akabinde söz konusu hükümlerden muaftır.
Kaynak: ANALTIR (Lütfen tıklayınız)

--

 Tacikistan – 20.05.2020 tarihinde güncellendi 

30 Nisan'dan itibaren Tacikistan ile Çin arasındaki Karasu-Kulma sınır geçiş noktası yük taşımacılığı operasyonlarına yeniden açılmıştır. Şirketlerin aktarma operasyonları sınırda yapılacaktır. Çinli olmayan kamyon şoförlerinin araçlarını terk etmelerine izin verilmez. “Temassız” kontroller her iki sınırdaki güvenlik görevlileri tarafından da gerçekleştirilir. Yolcu operasyonları ve yetkisiz kişilerin varlığı kesinlikle yasaktır; bu kural ihlal edilirse Çin Hükümeti sınırı hemen kapatacaktır.

Güncellenme Tarihi: 20.05.2020


Ülkeye ithal edilen mal ve ürünlerle ilgili  kayıt ve diğer gümrük işlemleri sınır terminallerinde yapılır ve son varış noktasına iletilecek taşınmalar ulusal operatörler tarafından gerçekleştirilecektir.

--

Duşanbe Ticaret Müşavirliğimizden alınan bilgilere göre 21 Mart 2020 tarihinden itibaren ülkeye giren Türk sürücülerine 14 gün karantina uygulaması başlatılacağı bilgisi edinilmiştir.

Alınan bilgilere göre halihazırda 2 Türk sürücüsü karantina denetlemesi çerçevesinde kontrol altına alınmıştır. 

Duşanbe Büyükelçiliğimiz uygulama hususunda gerekli bilgileri alabilmek için girişimlerine devam etmektedir.

Tacikistan’da uygulamanın detayları ve gelişmeler bilahare sektörümüzle paylaşılacaktır.

Tacikistan’a taşıma yapan üyelerimizin bilgilerine rica olunur.

 

19.03.2020 tarihinde güncellendi

Ocak 2020'den bu yana Tacikistan ile Çin - Kulma-Karasu arasındaki sınır tamamen kapalı.
Tacikistan Afganistan sınırlarının tamamı kapalı. 
Tacikistan-Özbekistan ve Tacikistan-Kırgızistan arasındaki sınırlar şu anda normal çalışıyor.
Resmi verilere göre, Tacikistan'da Coronavirüsün yayılımı tespit edilmedi. 
Daha fazla bilgi için lütfen Tacikistan Dışişleri Bakanlığı resmi web sitesine bakın - https://mfa.tj/
 
Kaynak: ABBAT

--

 Lüksemburg- 20.03.2020 tarihinde güncellendi

Hükümet tarafından önümüzdeki üç ay için olağanüstü hal ilan edilmiş, ancak gelişmelere istinaden daha öncesinde iptal edilebileceği ifade edilmektedir. Lüksemburg'da yük taşımacılığı ile ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur, ancak sınırlarda bekleme süreleri uzayabilmektedir.

Kaynak: CLC (Lütfen tıklayınız)

--

 Lübnan - Güncellenme Tarihi: 19.03.2020 

Lübnan Makamları öncesinde Türk sürücülerinin Korona Virüsü tehdidi bitene kadar Lübnan’a girmeme kararı alsa da, akabinde Türk Büyükelçiliğimiz ve Ticaret Müşavirliğimizin girişimleri ve talepleri doğrultusunda Türk sürücülerinin Lübnan’a girişine izin verileceğini bildirmiştir.

Lübnan Tarafından alınan yanıtta sürücülerimizin limanda ateşlerinin ölçülerek, riskli görünmeyenler için ülkeye giriş izni verileceği beyan edilmiştir.

Ancak bu ülkede ve özellikle kuzey bölgelerinde, hastalık açısından önemli bir risk olduğunu ve

  • sürücülerimizin güzergahları boyunca azami derecede dikkatli olmaları ve
  • Sağlık Bakanlığımız tarafından önerilen tüm kurallara riayet etmelerini ve
  • mümkün olduğunca temastan kaçınılmasının gerek değerli sürücülerimizin, gerekse de değerli Lübnan halkı sağlıkları için önem arz etmektedir.

Bu çerçevede, Türkiye ve Lübnan arasındaki ticaretin devam etmesine vesile olan Lübnan Makamlarının anlayışı ve kararı için, Lübnan Büyükelçiliği ve Ticaret Müşavirliğimizin değerli destekleri için sektörümüz adına şükranlarımızı arz ederiz.


Kaynak: Lübnan Büyükelçiliği

--

 Kırgızistan - Güncellenme Tarihi: 19.03.2020 

Kırgız Cumhuriyeti’ndeki halkın sağlığının korunması ve COVID-19 koronavirüs enfeksiyonunun girmesi ve yayılmasının önlenmesi amacıyla Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti tarafından alınan karar uyarınca, 19 Mart 2020 tarihinde saat 00.01’den itibaren geçici bir süre için Kırgız Cumhuriyeti’nin devlet hudutlarındaki tüm kontrol ve geçiş noktalarında yabancı ülke vatandaşları ve herhangi bir vatandaşlığı bulunmayan kişilerin Kırgız Cumhuriyeti topraklarına girmelerine sınırlama getirilecektir.

Uluslararası yük taşımacılığı gerçekleştirmekte olan sürücüler, uçakların uçuş ekipleri ve mürettebatları, uluslararası demir yolu taşımacılığının tren ve lokomotif ekipleri istisnaya tabidir.

Kaynak: Kırgız Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı

--

 Hollanda - Güncellenme Tarihi: 18.03.2020

Hollanda Dışişleri Bakanlığı tüm Konsolosluklarının gişelerini kapatmıştır. İkinci bir bildirime kadar vize başvurularının alınmayacağı duyurulmuştur.

Kaynak: Hollanda Başkonsolosluğu

Hollanda’nın sadece bir eyaletine ilişkin (Noord-Brabant) insanların mümkünse evden çalışmaları tavsiye edilmektedir. Soğuk algınlığı, ateş veya virüse bağlı başka bir şikayeti olanların evde kalmaları önerilmektedir. Testlerin olarak Cumartesi gününden itibaren (14.03) Brabant'ta rastgele yapılacağı belirtilmektedir (Detaylar için lütfen tıklayınız). Hollanda'nın kendi adına veya tamamı kapsayacak bir seyahat kısıtlaması bulunmamaktadır.

Kaynak: Busvervoer Nederland

--

 Irak -  Güncellenme Tarihi: 18.03.2020 

Sürücüler Maske kullanmak zorundadır. 

İran ile Irak arasındaki sınır geçiş noktaları 8 - 15 Mart tarihleri arasında bir hafta boyunca kapalı olacaktır. İran'ın Khosravi, Soumar, Mehran, Chazabeh ve Shalamcheh dahil sınırları ise hafta boyunca çalışır durumda olmayacaktır.

Irak’a/’tan Taşıma İşlemleri

-       Irak’a giden mallar ve konteynerler, Halil İbrahim sınır kapısından Irak’ta ki teslimat noktasına kadar Irak araçları ve şoförleri tarafından taşınacaktır.

-       Türkiye’ye ya da diğer ülkelere giden mallar ve konteynerler Habur sınır kapısından, teslimat noktasına dek Türk araçlar ve şoförler tarafından taşınacaktır.

-       Gıda, canlı hayvan, bozulabilir ürünler ve sağlık ekipmanı taşıyan tırların sınırı geçişine öncelik verilecektir.

Kaynak: Gümrük Müdürlüğü

--

 İngiltere – 17.04.2020 tarihinde güncellendi  

Korona salgınıyla mücadele kapsamında kısmi karantina uygulamasının 3 hafta daha uzatılmasına karar verildi.

Güncellenme Tarihi: 18.03.2020

Birleşik Krallık Hükümeti tarafından 17 Mart 2020 tarihinde, İngiliz vatandaşlarının hayati olmayan tüm uluslararası seyahatlerini iptal etmeleri tavsiye edilmekle birlikte, yeni kısıtlamalar uygulamaya koymuştur.

Bu tavsiye uluslararası ve yurtiçi yük taşımaları için geçerli değildir. Dolayısıyla, Birleşik Krallık’ta taşımacılık hiçbir ek kısıtlamaya tabi tutulmadan sürmektedir.

Birleşik Krallık Ulaştırma Bakanlığı tarafından Coronavirus (Covid-19) ve yük taşımacılığı hakkında yayınlanan rehbere ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak:  RHA ve FTA

Güncellenme Tarihi: 10.03.2020

Yolcu Taşımacılığı ile İlgili Bilgiler;

Virüsün yayılmasını sınırlamak için yapılan resmi açıklama kapsamında, sık sık el yıkama, peçeteye hapşırma, semptomları geliştiren insanlar için kendi kendine izolasyon ve semptomları barındıran kişilerin test edilmesi tavsiyesini kapsıyor. Yurtdışından en çok etkilenen ülkelerden İngiltere'ye gelen insanlar için daha güçlü önlemler var. İnsanlara toplu taşıma araçlarından kaçınmaları resmi olarak tavsiye edilmemiştir.

Taşımacılık çalışanları için özel bir sağlık kontrolü önlemi bulunmamakta olup resmi tavsiyelere ulaşmak için lütfen tıklayınız. Operasyonel kısıtlamalar yoktur.

Kaynak: CPT UK

--

 Azerbaycan - 19.03.2020 tarihinde güncellendi 

Bakü Limanında Türkmenistan'ın zorunlu uygulaması sebebiyle sürücülere zorunlu sağlık raporu alınması uygulaması getirilmiş olup, söz konusu rapor 80 Manat, yaklaşık 50 $'dır. Kaynak Bakü Liman İdaresi

Bakü Limanı tarafından yapılan duyuruya göre; Türkmenistana çalışan “B?htiyar” gemisind?n çıkan TIR’lar dezenfeksiyondan geçirilmektedir.

Azerbaycan’ın İran ile taşımacılık için açık olan sınır geçiş noktaları 22.02.2020 tarihinden itibaren geçici olarak kapatılmıştır.

  • IR-TR: iki ülkeden çekiciler kendi bölgelerinde yarı-römork taşımacılığı yapmaktadır.
  • Sınırlarda gerçekleştirilen çekici değişimleri kapsamında sürücüler sınırları geçememekte; sadece yarı-römorklar geçebilmektedir.
  • Ayrıca demiryolunu daha geniş bir biçimde kullanılmasına ilişkin görüşmeler ve fizibilite analizleri devam etmektedir.
  • IR-AZ: ticaret normaldir, kamyonların sürücüler ile birlikte geçişlerine izin verilmektedir ve sadece yolcuların hareketlerinde kısıtlamalar vardır.

--

 Avrupa Birliği – 18.03.2020 tarihinde güncellendi 

Tüm Schengen Sınırlarını 30 Gün Süreyle Kapattı (Yük Taşımacılığı Muaf)

17 Mart tarihinde kararlaştırılan kısıtlamalar “yük taşımacılığı yapan kişiler, diplomatlar ve askeri personel, sağlık görevlileri ve araştırmacılar dışındaki tüm AB dışı ülke vatandaşları için geçerli olacak. AB ülkelerinde uzun süreli ikametgahı olanlar veya vizesi bulunanlar ile AB vatandaşlarının akrabaları da seyahat edebilecek.

İrlanda, Birleşik Krallık gibi, bu seyahat kısıtlamalarına katılmayacak.

AB dışı ülkeler İzlanda, Liechtenstein, Norveç ve İsviçre bu tedbirleri uygulayacak fakat vatandaşları ve Birleşik Krallık vatandaşları AB’ye seyahat edebilecek.

Virüs salgınının ekonomiye olumsuz etkilerinin hafifletilmesi ve tedarik zincirlerinin “açık tutulması” için, AB liderleri AB Komisyonu’nun “yük taşımacılığı için sınırlarda hızlı geçiş hatları oluşturulması” önerisini de onayladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen “yük taşıyan kamyonların oluşturduğu çok fazla trafik yoğunluğu var ve yük akışının hızlandırılması şart” dedi.

Leyen, AB’nin iç sınırlarındaki kısıtlamaların kaldırılmasının zaman alacağını belirtirken, sınırlar arası çalışan kişilerin sınırlar arasındaki dolaşımına müsaade edilmeye devam edileceğini belirtti.

Kaynak: EUOBSERVER

--

 Kosova – 17.03.2020 tarihinde güncellendi 

Halihazırda Kosova hükümeti, mal sevkiyatı için ülkeye girişlere izin vermekle birlikte; şöförlerin maske-eldiven gibi koruyucu önlemlere riayet etmesini, akaryakıt alımı ve araç arızası dışında mola vermemelerini zorunlu kılmaktadır.

Konu hakkındaki talimatnameye ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: Priştine Büyükelçiliği

--

 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti – 16.03.2020 tarihinde güncellendi 

Türkiye'den KKTC'ye gidişler kapanmıştır. 

Kaynak: Liman Mülki İdare Amirllği 

--

 Karadağ – 13.03.2020 tarihinde güncellendi 

Transit taşıma yapan sürücüler hariç riskli bölgelerden gelen tüm yabancı sürücüler 14 gün süreyle karatinaya alınmaktadır. 

Kaynak: Hırvat Karayolu Nakliyecileri Derneği 

--

 Belçika – 10.02.2020 tarihinde yayınlandı

Şirketler bir ya da daha fazla sürücüsünün karantina da olduğu veya çalışamaz halde olduğu durumlarda geçici işten çıkarma sistemini kullanabilirler, ayrıca şirketin aktiviteleri durma noktasına gelirse de bu sistem kullanılabilir. Ayrıca şirketler, aktivitelerinde meydana gelen şiddetli düşüşten kaynaklanan ekonomik sebeplerden dolayı sürücülerini geçici olarak işten çıkarabilir.

Belçika’daki koronavirüs için resmi internet sitesi: https://www.info-coronavirus.be/en/

Kaynak: GTL

--

 İran – 09.04.2020 tarihinde güncellendi 

Türkiye'den İran'a ve İran'dan ülkemize yapılan taşımalara sınır kapıları kapalıdır.
 

5 Nisan'da İslam Qala - Dogharoun sınır geçiş noktasında Afganistan'dan İran'a yolcu taşımacılığı yasaklanmıştır. Mal taşımacılığı bu hükümden muaf tutulmuştur.

Farah - Mahirood ve Zaranj - Milak sınır geçiş noktalarında, sadece mal taşımacılığına ve İran ve Afgan vatandaşlarının girişine izin verilmektedir. İran ve Afgan vatandaşlarının ayrılması ve üçüncü ülke vatandaşlarının geçişi yasaktır.

--

 Moğolistan - Güncellenme Tarihi: 10.03.2020 

Moğolistan'da ulusal ve uluslararası yolcu taşımacılığı bugünden itibaren (10.03) 18 Mart'a kadar sınırlandırılmıştır ancak yük taşımacılığı için henüz bir yasak bulunmamaktadır.

Kaynak: IRU Çin Ofisi

--

 İsveç - Güncellenme Tarihi: 10.03.2020

Seyahat / ulaşım ile ilgili özel bir kısıtlama getirilmemiştir. Sadece temel hijyen önerileri yayınlanmıştır.

Kaynak : https://www.und.org.tr/sektorel-bilgiler/covid-19-salgininin-yuk-ve-yolcu-tasimaciligina-etkisi